Pametni i poslušni: Ovo su najinteligentnije rase pasa (foto)

Izreka kaže da je pas najbolji čovekov prijatelj i čovek će voleti svog ljubimca ma koliko on on trikova znao ili bio poslušan, ali postoje neke rase koje se ističu svojom inteligencijom.

Stepen inteligencije rasa odnosi se na instinkte, poslušnosti i sposobnosti prilagođavanja. Ako je pas socijalno i emotivno zavistan od ljudi, mnogo lakše ga je trenirati, tvrde stručnjaci.

Jedna od takvih rasa je border collie. Ovi psi su pravi čuvari. Novu komandu mogu naučiti za manje od pet ponavljanja. Zaigrani i neodoljivi, ovi psi nalaze se u samom vrhu najinteligentnijih pasa.

Pudle su i dalje u samom vrhu popularnosti. Jedna od njihovih dobrih strana su i hipoalergena svojstva. Takođe, krasi ih i visoka radna inteligencija.

Nemačke ovčare, osim kao jedne od najboljih čuvara, ljudi koriste i u vojnim i policijskim službama. Najviše ih krasi poslušnost.

Lista najinteligentnijih pasa sigurno ne bi bila potpuna bez zlatnog retrivera. Vrlo je vezan za svoje vlasnike, zaigran i poslušan. Zlatni retriver jedna je od najomiljenijih rasa, između ostalog, i zbog visoke inteligencije.

Doberman je, iako mnogima na prvu ne izgleda tako, i te kako ljupka i mila rasa. Odličan je čuvar zahvaljujući svojoj odanosti i inteligenciji. Takođe, jako je dobar u  druženju s decom i učenju trikova, prenosi Index.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

najpametnijirase pasa
Komentari (7)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Iskreno najinteligentniji psi su mjesanci i naj otporniji i preinteligentni

  • Anonimni

    Mislim da je izostavljena jedna vrlo pametna rasa pasa, a to je belgijski ovčar (malinoa)

  • Nedeljko

    Imam mešanku, Labrador i još nešto. Labrador je 99%. Samo što ne priča. Nisam nešto posebno radio sa njom, ali kao da je došla naučena, kao štene, što nije verovatno. Sluša, ponekad mislim i da me razume, neverovatno nešto. Imao sam pasa, od kada znam za sebe, a sada su mi 53 godine, ali ovo je nešto neverovatno.

  • Anonimni

    Ja sam imala crnog ruskog terijera. Veoma pametna rasa

  • Zoran

    Imam nemačkog ovčara sa papirima sad puni godinu dana u boksu je čim ga pustim u dvoriste baštu pravi haos sta nadje žvaće upisa sve živo papuče ostali samo kaisevi

    • Rudolf

      Prijatelju, moras da ga motivises i radis sa njim…probaj da ga ucis par trikova…polako jedan za drugim, time ces dobiti njegovo poverenje a ujedno i poslusnost…veliki pozdrav i srecno sa njim!!!

      • Anonimni

        I tebe da neko drži u boxu i ti bi pravio haos