Rođeni čuvari: 10 rasa pasa koje svoj dom štite bolje od alarma (foto)

Određene rase cenjene su i dobro poznate po svojoj zaštitničkoj naravi, koja do izražaja najviše dolazi kada čuvaju svoj dom i porodicu. Želite li pored sebe da imate odanog i neustrašivog životnog suputnika koji će, ako je potrebno, moći i zaštititi vašu porodicu, ovih deset rasa pasa ili mešanaca tih pasmina biće nepogrešiv izbor, piše Zadovoljna.hr.

Ne zaboravite da će vam ovi psi biti najodaniji prijatelji, ali obezbedite im pravilan trening kako njihova zaštitnička priroda ne bi prerasla u agresivnost.

1. Nemački ovčar

Cenjeni i dobro poznati kao policijski i vojni psi, nemački ovčari veliki su čuvari i kada je reč o njihovom ljudskom „čoporu“. Uzgajana za čuvanje ovaca, ova velika, inteligentna rasa ima urođenu zaštitničku narav i lojalnost. Nemačke ovčare lako je timariti, vole da budu aktivni, ali znaju i da se opuste. Suprotno ustaljenom mišljenju, dobri su i s decom.

2. Rotvajler

Jedan pogled na moćnu i mišićavu muskulaturu rotvajlera oteraće provalnika daleko od vašeg doma. Najstarija od rasa uzgajanih za skupljanje krda, rotvajler je do kraja odan svojoj porodici i sumnjičav prema strancima sve dok ih ne upozna. Poput nemačkih ovčara, i rotvajleri vole da budu aktivni te ih je zbog njihove kratke dlake lako timariti. Slavni su po svojoj teritorijalnoj prirodi, zbog čega će odano čuvati svoj dom od nepozvanih uljeza.

3. Doberman

Za samo nekoliko minuta provedenih s dobermanom može se primetiti koliko su ti psi inteligentni i aktivni. Mnoge zastrašuje i sam izgled dobermana, ali uz pravilan trening pripadnik jedne od najopasnijih rasa postaće vaš najodaniji životni suputnik. Dobermani su poznati i po svom dugom životnom veku.

4. Bulmastif

Rasa nastala ukrštanjem buldoga i mastifa, bulmastif, originalno je uzgojen u Engleskoj za pronalazak i savladavanje lovokradica. Ako provalnik uspe da uđe u kuću, susrešće se s masivnim, moćnim psom koji će ga srušiti na pod i neće ga puštati da se digne dok ne stigne pomoć. Bulmastifi su poznat i kao izrazito pametni, hrabri i neustrašivo odani psi.

5. Američki stafordski terijer

Može delovati pomalo zdepasto i nabijeno, ali staford i te kako ima snage i žara da obrani svoju porodicu kada je potrebno. Štaviše, američki stafordski terijeri u prošlosti su bili poznati i kao pseće dadilje za malu decu. Jednom kada se veže za čoveka, staford će ga bez sumnje voleti do kraja života i taj će čovek biti centar njegova sveta.

6. Kuvas

Zbog svoje bele „paperjaste“ dlake ovaj pas možda izgleda potpuno blago i bezopasno, ali veličanstveni kuvas diči se svojom odlučnošću i izrazito zaštitničkom i teritorijalnom naravi. Činjenica da je kuvas uzgojen za teranje životinjskih predatora poput vukova i medveda govori puno o tome koliko je taj pas snažan i neustrašiv. Uz pravilan odgoj kuvas će pokazati i drugu stranu svoje prirode – slatku i opuštenu.

7. Akita

Vrlo je snažan i treba biti pažljiv kada je u blizini dece. Akitu je najbolje uzeti kao štene i odmah početi s treningom poslušnosti. Ta japanska rasa uzgojena za lov specifična je i po tome što u kući zna da bude tiha i neprimetna, a napolju izrazito prijateljski raspoložena, ali i oprezna.

8. Džinovski šnaucer

Dominantna i privržena rasa, džinovski šnaucer, pas je ogromne energije koji žudi za ljudskim društvom i brzo će se pokrenuti ako treba da zaštiti svoju porodicu. Vlasnik džinovskog šnaucera mora svom ljubimcu da omogući puno fizičke i mentalne stimulacije kako mu ne bi bilo dosadno i kako ne bi postao destruktivan.

9. Rodezijski gonič lavova

Originalno uzgojen kao neustrašivi lovac na lavove, rodezijski gonič lavova vrlo je inteligentan i nežan div kada je sa svojom porodicom, a postaje odani zaštitnik ako njegovim ljudima preti opasnost. Rodezijski gonič lavova izrazito je dobar s decom – u Africi je ta rasa uzgajana i kako bi čuvala i štitila decu dok nema roditelja.

10. Collie

Najslavniji collie na svetu je Lesi iz istoimenog filma, a svi znamo kakvu je odanost pokazao u tom klasiku. Collie je pas blage naravi koji retko pokazuje znakove agresije, osim kada oseti da njegovoj porodici treba zaštita. Na glasu je i kao jedna od najinteligentnijih pasmina na svetu, koju je lako trenirati. Uz to, pripadnici te predivne i prijateljski nastrojene rase dobro se slažu s decom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

čuvaripsirase pasa
Komentari (23)
Dodaj komentar
  • Ramzaj

    U Srbiji je najgore biti Srbin pa tako i nas velicanstveni pas, koji inace u svetu ima veoma cenjen status, uvek zauzima marginalno mesto na listama, pre svega domacih autora, bilo da se radi o vernosti, cuvanju, snazi, hrabrosti.. Njegovo velicanstvo, Sarplaninac!! Kod nas u Srbiji ima jedna izreka koja kaze, „kod komsije je i trava zalenija“.

  • Vlada

    Čuvar kuće je jazavičar,ili pekinezer koji će da se oglasi kada je neko u dvorištu,kući.Ova goveda koja ste vi naveli vas oteraju u zatvor ,jer ubiju nezvanog gosta,a i nemali broj puta ubiju i dete svog gazde,ili samog gazdu.

  • Anonimni

    A Malinoa???

  • gordana.

    predivni su svi.

  • Anonimni

    Collie,hahaha.Cane Corso,Presa Canario,Alabai,Kavkaski ovcar,Kangal itd

    • Anonimni

      A SOP ??

  • Anonimni

    Ocigledno je da urednik ovog teksta nema pojma o rasi Crni Ruski Terijer.

  • V.A.Laki

    Najopasniji i najpametniji čuvari kuće (doma) su mešanci Pitbula i Rotvajlera. Možda će provalniku otkinuti nogu, ali će je i vratiti ! Inače, moj pas je toliko rasan da ima i buve s’pedigreom !

  • Anonimni

    Moj pas je pola Nemački staford,pola Američki staford tako da je opasan.

  • Anonimni

    Ovo je losa lista. Ovde vrede 4 pasa.Vucjak ,Rot,Staford,Mastif,i treba dodati.Hungai,Kane Korso,Pita,Sarplaninca ,Kavkaza,Masifa…….

  • Anonimni

    Nerelevantni spisak, gde je sarplaninac, kane korso, SOP, Erdel terijer…

    • Anonimni

      A najbolji pas,Malinoa

  • Anonimni

    Ovoj grupi nedostaje SOP srpski odbrambeni pas. Moze ravnopravno sa svima da stoji naliniji

  • Anonimni

    Gde je tu Kavkazac ovo su sve mace za njega.

  • Lenka

    Kane korso ❤️

  • Anonimni

    Ne dao Bog da mi neko upadne u dvorište pored Kana….

    • Vladimir

      Rodeziski gonič lavova…joj majko mila!!!!

  • Anonimni

    Ne vredi vam ova lista. Imala sam jednu mesanku, videla bih ja kako bi se lopov proveo il nasilnik da mi pridje. A ova moja sadasnja tajlandski ridzbek me cuva i kad pustim gosta u kucu lezi pored mene i ne skida pogled sa gosta…

    • Anonimni

      Moja obicna seoska dzukelica ima srce junacko , cuva kucu bolje od tih pasa koje ste naveli

  • Anonimni

    Ne bih dao moju kangalku i pita ,ni ta sve te rase.

  • Patriot

    A šta je sa našim Šarplanincem, gde on pripada, ili smo se i njega odrekli kao i KiM?

    • Anonimni

      Ovo je idiotska lista,samo prve tri rase su psi koji su stvarno dobri čuvari.

    • Cezar

      A di je cane corso i ostatak mastifa a neki koli i totalno nebitni čuvari