Šta će se dogoditi ako vaš pas svaki dan jede istu hranu, da li je to štetno?

Ako bi svaki dan jeli svoju omiljenu hranu za sva tri obroka, vrlo brzo bi vam ta hrana pala s liste omiljenih zalogaja. Verovatno je istina, zar ne? To nas dovodi do pitanja o našim kućnim ljubimcima: „Da li je mom psu totalno dosadila njegova hrana?“

Pretpostavljamo da je taj odgovor još jedan koji je verovatno istinit. Ishrana istim obrokom tokom cele godine ne zvuči vrlo privlačno bez obzira imate li dve noge ili četiri. Ali, važnije je pitanje utiče li ponavljanje iste hrane na zdravlje vašeg psa?

Prema sertifikovanom veterinarskom nutricionisti Džozefu Bargesu, u redu je da tvoj pas jede istu hranu svaki dan, sve dok je hrana celovita, uravnotežena i ima dobru bioraspoloživost. Ali, on ipak preporučuje da se odlučite za raznolikost u ishrani svog ljubimca. Jer i vašem psu dosadi ista hrana.

Uključivanje različite hrane u jelovnik vašeg psa naziva se rotacionim hranjenjem i lakše ga je primeniti nego što zvuči – pogotovo ako odaberete hranu koja je pogodna za rotaciono hranjenje, a postoji mnogo različitih recepata za izbor, tako da možete lako da pronađete ono što odgovara nepcu vašeg ljubimca.

Glavni razlozi za razmatranje rotacionog hranjenja

Sve u svemu, najveća prednost rotacijsko hranjenje pasa upravo je isti razlog zbog kojeg ga ljudi imaju: širok raspon hranjivih sastojaka, ukusa i sastojaka jednak je dobro uravnoteženoj ishrani. Uz to, „raznolikost je začin života“, kako kaže dr. Barges.

Rotaciono hranjenje može vašem ljubimcu da pruži nutritivnu korist pružanjem različitih vrsta i nivoa aminokiselina (setite se, oni su građevni blokovi proteina), masnih kiselina i vlakana iz različitih izvora u različitim dijetama. Različiti sastojci uneće različite prehrambene profile u ishranu od kojih vaš ljubimac može imati koristi.

A šta ako imate super izbirljivo štene? Oni su zapravo glavni kandidat za rotaciono hranjenje, prema nutricionistima. Izbirljivi psi bili bi tip psa koji bi zaista uspevao u rotacionom rasporedu hranjenja jer bi takva ishrana ispunjavala ono što žele: raznolikost.

Kako to sprovesti u delo

Pa kako se to radi? Bez obzira jeste li novi vlasnik kućnog ljubimca ili veteran, rotaciono hranjenje pasa ne mora biti komplikovano. Stvarni raspored svodi se na ono što najbolje odgovara vama i vašem ljubimcu, na osnovu vašeg rasporeda, budžeta i odgovora vašeg psa.

Cilj je raznolikost – ne samo prebacivanje između dve različite vrsta hrane. Rotaciono hranjenje može biti jednostavno tako da menjate vrstu hrane iz obroka u obrok. Možete odabrati nekoliko različitih vrsta hrane, a zatim nastavite rotaciju na osnovu onoga što vaš pas voli.

Na primer, ako prelazite sa suve pseće hrane na recept za govedinu, započnite dodavanjem malo govedine u tipičnu suvu hranu, a zatim dodajte još govedine/ribe (ili šta već odaberete) sledeći dan i tako dalje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hranapas
Komentari (0)
Dodaj komentar