Šta tačno znači kada pas maše repom u desnu stranu?

Svakom ljubitelju pasa poznati su oni dragoceni trenuci kada se njihov ljubimac veže uz njih i entuzijastično maše repom u znak pozdrava. Možda pritom primete na koju stranu pas više maše repom, desnu ili levu, a to takođe govori nešto o tome koliko je pas vezan uz vlasnika.

Naime, istraživanje Kineske akademije nauka otkrilo je da psi koji su se odomaćili negde i stvorili bliskost s vlasnikom repom više mašu u desnu stranu. Naučnici iz Pekinga posmatrali su pse u susretu s nepoznatim osobama tokom tri dana. Otkrili su da da su psi sve više raspoznavali osobu, počeli su češće da mašu repom u desnu stranu te ređe u levu.

Vođa istraživanja dr. Yong Q Zhang smatra da je mahanje repom u desnu stranu povezano s levom stranom mozga koja je zadužena za procesuiranje pozitivnih emocija.

Prelazak na mahanje u desnu stranu sugeriše da psi, kako vreme odmiče, nepoznatu osobu počinju da percipiraju u pozitivnijem svetlu, komentarisala je rezultate istraživanja dr. Debora Veks s Kraljičinog univerziteta u Belfastu, koja se više od 25 godina bavi proučavanjem psećeg ponašanja.

Studija, objavljena u časopisu iScience, koristila je 3D sistem za praćenje kretanja kako bi proučila na koji je način deset biglova mahalo repom dok su bili s ljudima pet minuta dnevno tokom tri dana. Ukupno su analizirali čak 21.000 mahanja, uključujući brzinu i udaljenost kojom su se pomerali repovi. Takođe su otkrili da svaki pas ima poseban obrazac mahanja – slično tome kako svaki čovek ima jedinstveni način hodanja.

Pozitivna i negativna emocionalna stanja povezana su s aktivacijom levog i desnog prefrontalnog korteksa kod ljudi. Pretpostavljamo da bi mahanje repom u levu stranu moglo biti popraćeno aktivacijom desne strane mozga, dok bi mahanje repom u desnu stranu moglo da bude popraćeno aktivacijom leve strane mozga u prefrontalnom korteksu, rekao je dr. Yong Q Zhang, prenosi Zadovoljna.hr.

Druga studija s 18.000 pasa objavljena prošle godine takođe je otkrila da su psi češće dešnjaci. Istraživanje koje je sproveo Univerzitet Linkoln otkrilo je da skoro 75 posto pasa preferira jednu šapu kada posežu za hranom. Od toga je nešto manje od 60 posto radije koristilo desnu šapu.

Imati preferencije kada je reč o desnom ili levom udu, poznato kao lateralizacija, smatra se korisnim jer čini životinje efikasnijim u izvršavanju zadataka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

pasrep
Komentari (0)
Dodaj komentar