Vole li mačke svoje vlasnike više nego psi?

Mačke i psi su idealni kućni ljubimci, a među ljubiteljima životinja vlada mišljenje da između ove dve vrste vladaju nepomirljive razlike.

Pas se smatra čovekovim najboljim prijateljem, dok se za mačke retko može čuti isto.

U istraživanju koje su proveli Alis Porter i Daniel Mils učestvovalo je 20 mačaka sa svojim vlasnicima i 20 osoba koje su mačkama bile nepoznate. Mačke su bile smeštene u dve sobe sa dve stolice (jedna je bila za vlasnike, a druga za neznance).

Kamera je snimala svaku reakciju između mačaka i ljudi. Vlasnici su odlazili i vraćali se, a i neznanci su radili isto to.

Utvrđeno je da su mačke više mjaukale kada su ih vlasnici napuštali, ali nema nikakvih dokaza da su zaista zavisne od njih. Međutim, istraživači su istakli da ovo ne mora nužno da znači da su mačke u potpunosti bezosećajne. Jednostavno se po prirodi ponašaju diskretnije od pasa.

One smatraju da se podrazumijeva da je normalno da im se obezbedi sigurnost i hrana i nemaju potrebu da se zahvaljuju na tome.

Kada su ih vlasnici napustili, psi su stajali kod vrata i željno čekali da se vrate. Neki od njih su čak osećali anksioznost usled razdvojenosti. Mačke se nisu ovako ponašale.

Takođe, za razliku od pasa, nemaju potrebu za socijalizacijom jer su po prirodi osamljeni lovci. Preživljavaju oslanjajući se na vlastiti instinkt.

Nisu im potrebni ljudi za ispunjavanje svakodnevnih životnih potreba. Ipak, važno je da se setimo da i one ponekad pokazuju ljubav prema vlasniku tako što predu, visoko podignu rep, trljaju glavu o njihovo telo i slično.

Iako se na prvu čini da nije tako, vole vlasnike jednako kao i psi, samo što to ređe pokazuju, piše Klix.ba

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mačkepsi
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Zemun do Milvokija

    macke su jednostavno prijaznije, pametnije i lepse od kerova. Nema utakmice, macke pobedjuju sa nulom bez penala.

  • Anonimni

    Imala sam mačka koji me pratio oko 100 m, kada odlazim, a onda bi dugo mjaukao za mnom.