Zapanjujuće reakcije mačaka na zemljotres (video)

Smatra se da neke životinje, poput mačaka, žaba, zmija i riba, mogu predvideti potrese – zbog izoštrenih čula kojima osete podrhtavanja, buku i promene u temperaturi.

Iako se ne zna zašto mačke naizgled predosete potres, pretpostavlja se da reaguju na dramatično povećanje statičkog elektriciteta u vazduhu koji, kako se čini, prethodi potresima. Mačke poseduju sposobnost reagovanja na nagle promene u jačini Zemljinog magnetnog polja.

Činjenica je da se mačke jako uzbude pre svakog potresa, što dokazuju brojne snimci na društvenim mrežama.

Pre nekoliko godina naučnici u Japanu bavili su se ovom temom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mackazemljotres
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • bambi

    Zali boze ko je ovo pisao. Macke kao i mnoge druge zivotinje, npr. slon, mogu da cuju zvukove koji su ispod 20 Hz za razliku od coveka. Zemljotresi su mehanicka pomeranja tla koje rezultira zvukom bas tih niskih frekvenci. Sasvim je normalno da npr. macka koja po celi dan gleda i slusa ne bi li ukebala nekog misa, i te kako reaguje na zvuk od zemlojotresa koji se u njenom zivotu jako retko desava. Zato je reakcija macaka i te kako burna. I vi ako bi ste se npr. skoncentrisali na slike iz Playboya i da vam neko u trenutku lupi u lonac, i vi bi ste reagovali kao macka. Inace da vam kazem, sta sve danas ljudi pisu i jos kada na to nafiluju religiozna populacija, to vam ispadne kao Andersenove bajke.