Zašto psi moraju da se otresu čim izađu iz vode?

Sigurno ste primetili da psi uvek posle kupanja kao da „poludi od sreće“ kada počne da sa sebe otresa vodu i/ili se trlja o nameštaj. A znate li zašto to radi?

Naučnih objašnjenja za ovakvo ponašanje nema, ali portal The Dodo navodi nekoliko mogućih razloga. Jedno od logičnih objašnjenja jeste da se radi o instinktivnoj reakciji jer pas želi da njegovo krzno bude suvo i toplo.

Takođe, opterećen vodom pas se oseća neprijatno i što pre želi da se reši „tereta“. Tu je reč o klasičnom otresanju kad pas izađe iz vode, bez obzira na to da li je izašao iz kade ili reke, prenosi Index.

Ipak, uz otresanje, pseći izlazak iz kade ponekad prati i trljanje o nameštaj. Tako pas sa sebe pokušava da ukloni neprijatne mirise.

– Sa 300 miliona mirisnih senzora u nosu i njuhom 40 puta snažnijim od ljudskog, psi drugačije osećaju neke stvari oko sebe. Ono što ljudima miriše, nekim psima smrdi – objašnjava Mohamed-Zadeh, veterinar zaposlen u klinici DoveLewis Emergency.

Otresanje i trljanje o nameštaj/tepih objašnjava se i kao pokazivanje stresa jer ne vole svi psi kupanje. Oni koji ga vole pak navedenim ponašanjima pokazuju koliko su uzbuđeni.

A koliko često treba kupati psa? Postoje psi koji nemaju miris, iako se nikad u životu nisu kupali. Učestalost kupanja zavisi od rase i najčešće dužini dlake i stanju kože, ali prosek je jedno kupanje mesečno.

Jer ako pas nema problema s kožom, ne postoji opravdani razlog da ga se često izlaže šamponima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

psivoda
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Taj prizor kad psi izlaskom iz vode stresaju sa sebe vodu je izuzetno simpatican i upravo pokazuje to sto isticu veterinari.Da,apsolutno svog psa ne bih tretirala samponom vec bi lecila oboljenje koze ,ako je to razlog jacih mirisa.