Alexander McQueen, dobitnik nagrade „Britanski dizajner godine“

Pre 12 godina je radio kao šegrt kod krojača. Tada je na platnu kredom napisao: „McQueen je bio ovde.“ Danas, on je milioner koji od princa Čarlsa prima nagradu za dizajnera godine. Put kojim je išao bio je težak, ali za talenat poput njegovog, ipak savladiv.

Alexander McQueen je možda šarao kredom i bio nestašan, ali srećna okolnost je bila ta što je pored smisla za ovakve šale posedovao i talenat za liniju i dizajn. I ne samo to, već je njegov talenat bio toliki da ga nazivaju genijem. U toku godina, njegove revije, održavane na depoima i po starim filmskim studijima, predstavile su inovativnu, brilijantno proizvedenu odeću koja je istovremeno uznemirujuća i poetska, ali uvek savremena. Pored toga, od svih mlađih britanskih kreatora, on najbolje ume da „prevede“ kreativnost tako da bude razumljiva čitavom svetu, pa, samim tim, ima najviše internacionalnih prodaja.

Ima ljudi koji veruju da McQueen u stvari samo oživljava dela starijih dizajnera kao što su Thierry Mugler i Claude Montana koji su svoju karijeru gradili tokom osamdesetih. Svi koji tako misle – greše. Možda je kroj centralni i najvažniji deo McQueen-ovog stila, ali ono što mu daje toliku posebnost jeste način kombinovanja agresivne muškosti sa jedne strane, i lirike, sa druge.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar