Moda za punije

Sandie Sabo pri opisivanju svog izgleda koristi magičnu reč koja počinje slovom „D“. Hmm, divna, dražesna? „Ja sam debela,“ kaže. Ova 46-godišnja kreatorka odeće je i modni urednik, s vremena na vreme model za odeću super velikih brojeva, zatim aktivista u NAAFA (Nacionalna asocijacija za napredak u prihvatanju težine). Mislite li da debele žene imaju problema sa naleženjem trendy, seksi odeće?

„Oh, ne,“ odgovora ona. „Takva odeća postoji – samo treba da znate gde da je nađete.“

U Americi, društvu opsednutom mršavim izgledom, negde oko 38 miliona ljudi ima više kilograma od proseka. I pored onih žena koje se smeše sa naslovnih stranica Glamour-a i Harpers Baazar-a, većina Amerikanki nosi odeću mnogo zahvalnijih brojeva.

I u prošlosti su postojali pokušaji da se ovo tržište zadovolji, ali danas, ima mnogo više prostora za privatne proizvođače koji žele da izađu u susret kupcima. Zahvaljujući Internetu, trgovci kao što je Sandie otvaraju virtualne prodavnice i, prema njoj, „stvaraju pravu zajednicu žena za pronalaženje sjajne odeće“.

Kada pravi odeću ona obraća pažnju na to da odeća bude treperavih boja, da je od materijala koji izgledaju bogato i udobni su, a dizajnira je tako da ona lako pada niz telo.

„Nikada nisam mogla da pomislim da ću ovo da uradim dok se nije pojavio Internet,“ priznaje. „Moj butik je možda u cyberspace-u, ali moja odeća je u mojoj sobi!“

Još jedan dizajner ovog tipa je Abbie Kearse, koja radi kao reporter na MTV-u. Počela je da pravi sopstvenu odeću jer nije nalazila ništa što bi joj odgovaralo. Ništa nije bilo dovoljno veliko, ali i dovoljno zabavno, trendy. „Imam dve strane u sebi, devojačku i rok,“ kaže ona na svom sajtu. „Volim Betsy Johnson, Annu Sui i Gucci-ja. Ali bilo kako bilo, oni ne vole mene.“

Uzela je stvar u svoje ruke i osnovala sopstveni sajt za prodaju pre nešto više od godinu dana. Njen online butik je ispunjen lepršavim haljinama, sa zabavnim motivima, a mogu se naći i seksi topovi bez leđa. Zahvaljujući tome što je sve više ovakvih projekata, dobar stil postaje dostupan svima, bez obzira na veličinu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar