Muškarci to rade sa stilom

Posle nekoliko sezona u kojima je bila aktuelna neobavezna (casual) garderoba, kada su muškarci češće završavali sa „aljkavim“ nego sa sportskim izgledom, dizajneri se vraćaju onome što najbolje znaju da rade – blagoj eleganciji i dobrom stilu. Došlo je vreme da muškarci bace u stranu sve one široke „džakove“ sa sebe i da ponovo liče na – muškarce.

Muškarac novog milenijuma je romantičniji od bilo kog latinskog ljubavnika. U pitanju je onaj tip muškaraca koji radije sanja i divi se iz daljine nego što uživa u „konkretnom mačo pristupu“. Živi u gradu, ali čezne za prirodom, baš kao što je rekla Miuccia Prada posle svoje veoma hvaljene revije u kojoj su prikazani „gradski kauboji“.

Na njenoj reviji modeli bledih lica sa dečačkim frizurama kretali su se pistom u crnim lakovanim čizmama. Naravno, uz hitove Bob-a Dylan-a. Njihova odeća je ipak imala mnogo elemenata gradskog stila: sive pantalone, nešto tesniji puloveri. Umesto kravate nosili su elegantne svilene šalove. Moda „Milanese“ muškarcima diktira „Prada“ kaput koji je tri-četvrt dužine i vezuje se oko struka.

Ranije te nedelje, dizajner Tom Ford je za Gucci uradio modele koji su bili nešto muževniji. Njegov muškarac ima mišiće kao Marlon Brando i snove poput John-a Lennon-a. Crna koža preko izbeljenog džinsa je njegova uniforma. U svojim maštanjima on vidi život kao „krevet posut ružama“ (pista je bila prekrivena crvenim cvećem) i igru kroz noć u svom svetlucavo-belom odelu.

Giorgio Armani je kombinovao „mačo“ sa romantikom. U njegovoj kolekciji je akcenat više bio na materijalima nego na linijama. On predlaže military kapute, super-meke pantalone, džempere-jakne u kombinaciji sa klasičnim sivim pantalonama. Armani je, kako kaže, u ovoj odeći prikazao „sofisticiranu jednostavnost“.

Američki dizajner Calvin Klein ostao je veran svom minimalističkom stilu. U svojoj kolekciji koja je gotovo cela u boji mornarsko-plave, pomešao je svilu i grubu vunu da bi dostigao „mekani, seksi izgled“.

U celini, sve ove kolekcije (njih preko 70) prikazuju muškarca koji je sposoban da se sam odluči kada je modni izraz u pitanju. Uniforme postaju novi način izražavanja slobode u modi. Kada se pričalo o njima, Armani je postavio jedno jednostavno pitanje – ima li uopšte žene koja ne bi pala na uniformu?

Na većini revija su bile prisutne kravate, ali su i šalovi popularna alternativa. Svilena košulja se vratila na velika vrata, baš kao i klasična obuća.

Kosa je nešto duža ili zaglađena pozadi ili dečačka.

Industrija muške mode se sve više razvija, čak se smatra da će kroz sledeće dve godine 30% ukupne modne proizvodnje biti posvećeno muškarcima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar