Nije u pitanju samo moda: Znate li zašto neke majice imaju V izrez?

Možda niste obratili pažnju, ali majice sa ovakvim izrezom mnogo lepše prianjaju iz vrat

Kada je u pitanju odeća, uglavnom mislimo da je baš tako krojena kako bi nam lepše stajala.

Međutim, činjenica je da nije sve u modi.

V izrez se pojavio 1960. godine kako bi džemeprima i majicama dao lepši oblik, a smatra se da je zaslužan za dojam dužeg lica, što je po mnogima poželjna karakteristika.

V – izrez nadovno i onima sa previše okruglim ili četvrtastim oblikom lica daje ovalniji ili uglastiji izgled, ali postoji još jedan razlog zašto su kreatori odeće brzo prihvatili takav dizajn.

Kada je Benjamin Rusel 1926. kreirao mušku sportsku majicu, iz praktičnih razloga je na nju stavio i V – izrez, s pojačanom tkaninom ispod vrata.

Ta majica je zamišljena kao gornji deo fudbalskog dresa, pa je na njen vrh deblji komad tkanine u obliku slova V ušiven da upija znoj.

Osim toga, pojačani šavovi su pomogli da se održi oblik majice u delu oko vrata. Nakon završetka Drugog svetskog rata dolazi do razvoja tekstilne industrije, pa se javlja i potreba da se u mušku odeću unesu i boje, jer su do tada vladale uglavnom bela i crna.

Tako sve više počinje da se koristi V – izrez koji je s godinama od obične sportske majice prešao i na majice sa kapuljačom i džempere.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

majica
Komentari (0)
Dodaj komentar