I posle mode – moda

Ana Fendi (83), pripadnica jedne od najuticajnijih italijanskih porodica u modnoj industriji, predstavila je u Novom Sadu na Srpskoj nedelji mode svoju liniju vina i kolekciju porcelana i keramike.

Elegantna i odmerena, u devetoj deceniji života, pomno je pratila revije: zapažanja zapisivala u notes, osmatrala modele, aplauzom nagrađivala kreacije… Ana Fendi je u još jednom segmentu pokazala da poseduje nešto što je izdvaja od drugih pripadnika esnafa u kojem je izražena sujeta – sve vreme je isticala doprinos svoje četiri sestre i dizajnera Karla Lagerfelda za uspeh brenda „Fendi”.

– Ja nisam glavni lik u priči kompanije „Fendi” – rekla je u više navrata.

Upravo je ona 1965. godine zaposlila tada mladog i talentovanog dizajnera Karla Lagerfelda. I pola veka kasnije podvlači:

– Karl je jedan i jedinstven. Njegov udeo je bio izuzetno veliki. Sada kada me pitate da li među mlađim dizajnerima ima nekog ko bi mogao da ga nasledi moj odgovor glasi – ne znam jer ga nema.

Po sopstvenom priznanju ni trenutak nije žalila kada je odlučila da napusti modni biznis, kada je pre 15 godina „Fendi” prešao u kompaniju „Luj Viton”.

– I dalje pratim modu, a sve poslove oko dečije, ženske, i muške linija prepustila sam kćerki Silviji.

Odlučila se da restauriranje bude novo poslovno polje u kojem će se okušati. Tako se u razgovoru sa srpskim novinarima podsetila na dane detinjstva u Umbriji kada je kao devojčica volela da sređuje stare stvari. Početkom prošle decenije krenula je u posao obnavljanja starih vila po Italiji.

Prilikom uređivanja enterijera shvatila je da su joj potrebni elegantni i prefinjeni pribori za ručavanje kakve nigde nije mogla da nađe. Tako se odlučila da krene u dizajniranje porcelana.

I ni tu nije zastala. Sa suprugom Đuzepom Tedeskom pre četiri godine počela je da proizvodi vino. Trude se da pronađu najbolje grožđe iz svake italijanske regije, a dok je suprug zadužen za ukus, Ana se poigrava osmišljavanjem imena i dizajna.

Na pitanje šta je čini srećnom dama obučena u crno, svedene frizure i sa upečatljivim komadom nakita oko vrata odgovora:

– Uvek gledam ispred sebe. Nikada se ne osvrćem na prošlost. I godine nisu prepreka da se neko bavi onim što mu je strast.

(Andrijana Cvetićanin, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ana fendimoda
Komentari (0)
Dodaj komentar