Aperitiv i ostala pića

U biranju otmenih pića nemojte se "vaditi" na devedesete, koje su "pojeli i popili skakavci". Od domaćina istančanog ukusa očekuje se poznavanje redosleda i spajanja pića koja nudi gostu, a naročito gošći.
Kao što imena kažu, postoje pića za podsticanje apetita – aperitivi, i ona za olakšano varenje posle večere – dižestivi. Zabuna nastaje kada treba da se odabere vrsta alkohola. Da bi ostvario svoju svrhu i pojačao glad za večerom, za aperitiv je veoma važno da u čašama ne bude veoma jako piće pošto ono slabi čulo ukusa i teško pada na prazan stomak. Dakle, sve što se iz neznanja kod nas gotovo po pravilu nudi kao aperitiv – ne dolazi u obzir. Zaboravite voćne rakije i viski!
Držite se, recimo, popularnog kamparija ili derivata vina koji u sebi imaju između 16 i 24 procenata alkohola. Kao aperitiv može se ponuditi i čaša dobrog rashlađenog belog vina, što kod nas još nije običaj, ali u svetu jeste. Aperitivi su najbolji ako se posluže hladni, ali bez leda, što je važno jer led najčešće ne samo da ne doprinosi ukusu već ga često i razblažuje. Biće dovoljno da aperitiv prethodno ohladite u frižideru s čašom u kojoj će biti serviran. Razne vrste vermuta takođe su dobar izbor. Ako želite aperitiv koktel, sva "bela pića" čine idealan spoj s martinijem, pićem Džejmsa Bonda. Nežniji pol zabavlja se pre obeda mešajući bela pića s tonikom. Žene najčešće smatraju da džin-tonik nije alkoholno piće, pa je on omiljen na ženskim trač partijama.
Dižestivi mogu da budu napravljeni kao kokteli ili kao samostalna pića. U oba slučaja dozvoljeno je da budu slađi i jači. Razmišljajte o finim konjacima, biljnim likerima, biterima ili portou, ali to može da bude i neki dobri stari viski ili rum. Ako niste za koktele i želite da impresionirate jednostavnošću, za aperitiv možete poslužiti kampari, perno ili vermut, a porto, šeri, konjak ili skoč viski ponudite kao dižestiv.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar