Bez poslovnih grešaka

Dobro vođenje je u današnjem poslovnom svetu temeljna komponenta uspešnog biznisa. Biti menadžer, na primer, veoma je zahtevan i odgovoran posao: treba pokazati da ste glavni, treba sve znati, biti spreman da uvodite korenite promene, ne bojati se da nešto učinite, ne dopuštati sebi ni slučajne ni namerne greške. Ipak, treba imati na umu da pokazivanje ovakvih osobina ne mora da bude primarno. Štaviše, ponekad može da bude i kontraproduktivno.
Svi u vašem poslovnom okruženju znaju ko je novi šef, ne morate vi to da im pokazujete. Potrebnije je da to praktično demonstrirate, jer na taj način stvarate pozitivnu promenu. Što se tiče demonstracije znanja i sposobnosti, čak i da sve znate, a sigurno ne znate, obratite pažnju na najvažniji deo svog novog posla – upravljanje ljudima. Trudite se da slušate ljude oko sebe i da budete bez predrasuda. Ne morate da izmišljate toplu vodu. Ako je nešto urađeno na jedan način, ne znači da je to nužno loše. Naučite da pravite razliku između „drugačijeg“ i „lošeg“. Naravno, u svakom od nas postoji logičan strah, ili više njih: možda još uvek niste hteli da budete unapređeni, možda niste sigurni da možete adekvatno da obavljate posao koji vam je poveren… Ipak, nemojte da vas to sprečava da svoj posao obavite najbolje što znate. Niste unapređeni zbog toga što uprava veruje da nećete moći da se snađete – baš naprotiv!
Sviđalo se to vama ili ne, kao novo odgovorno lice, odgovorni ste za sve što se događa u vašem odeljenju, bilo da ste za to znali ili niste. Sve se to reflektuje na vas, pa morate izraditi mrežu komunikacija tako da ne bude iznenađenja. Na kraju krajeva, svaki napredak u poslu nosi sa sobom veliku dozu odgovornosti. To što ste postali šef svakako ne znači da treba da prestanete da budete čovek, da se ne nasmejete ili da povremeno ne napravite neku grešku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

greškemuškaracposaovodjenje
Komentari (0)
Dodaj komentar