Bez umaranja

Šlauf oko stomaka. Da li ga je moguće skinuti u kratkom roku, recimo, odmah? Mada generalno ne treba podržavati "kampanjski" pristup vežbanju, treba imati u vidu i to da postoje istine i zablude u vezi s intenzivnim treniranjem. Na samom početku važno je da se raščisti jedna česta nedoumica koja se odnosi na količinu treninga. Ništa nećete postići ukoliko sedam dana u nedelji budete provodili u teretani. Parola koja glasi: "Ne vežbam već mesec dana, ali ću za dve nedelje nadoknaditi sve", čista je obmana. Što više – to bolje, prevaziđen je moto. Završićete poraženi. Preciznije rečeno, iscrpljeni od vežbanja.
Bez obzira na to što biste se najradije odmah po ulasku u salu bacili na benč i počeli da dižete što veće težine, postoji određeni redosled po kome stvari treba da se odvijaju. Nikada ne zapostavljajte zagrevanje. Koliko god da ste mladi i ludi, mišiće i zglobove morate zagrejati pre podizanja većih težina. U slučaju da to ne radite, izlažete se velikom riziku ozbiljnih povreda. Kraj treninga, takođe, nije onda kada ste završili s poslednjom vežbom i spustili teg. Ne zaboravite na istezanje. Istezanje je jako važno za mišiće koji su upravo podneli teret, kao i za opšte stanje vašeg tela. To su neke od stvari koje ste naučili već na prvim svojim treninzima. Nisu u pitanju nikakvi naročiti trikovi, već osnovna pravila koja omogućavaju brži napredak.
Kada ćete znati da ste preterali s treningom? Onda kada osećate da se nešto dešava s vašim telom, a vi ne možete da odredite uzrok tome. U najpouzdanije simptome pretreniranosti spadaju: nesanica, gubitak apetita, razdražljivost, umor, drhtavica i stagniranje. Ukoliko primetite bilo koji od navedenih simptoma, to je siguran pokazatelj da se vaš organizam na sebi svojstven način buni i da mu je potreban odmor, to jest znalački osmišljen plan vežbanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

planpreterivanjetreningvežbe
Komentari (0)
Dodaj komentar