Bokser ili slip

Da li bismo smokvin list mogli nazvati prvim muškim donjim vešom? Odgovor je – ne, pošto ga nije prekrivala druga odeća. Teško je utvrditi kada se rodila ideja o donjem vešu, ali jedno je sigurno: muška anatomija odredila je njegov dizajn; on je morao biti pre svega funkcionalan, prilagodljiv telu i napravljen od izdržljivog materijala koji se mogao prati. Naravno, moda je uticala i na ovaj komad tkanine, pa se on dosta razvijao – od Tutankamonovih pelena sve do savremenih varijanata napravljenih od najmodernijih materijala.

Prve bokserice sa šlicem koji se kopčao nastale su namenski, za vojnike u Prvom svetskom ratu. Ubrzo su postale toliko popularne da su vojnici nastavili da ih nose i po povratku iz rata. Ključna reč postala je udobnost.

Vreme koje je usledilo dovelo je do pravog buma u modnom svetu, pa tako i u dizajnu muškog donjeg veša, gde su se različiti proizvođači jednostavno utrkivali da raznim inovacijama u materijalu i kroju učine svoju ponudu što privlačnijom. Bela, predugo kraljica veša u domenu boja, ustupiće mesto drugim bojama, pa čak i motivima životinjskih printova (šarama leoparda, tigra ili zebre) ili tematskim desenima poput novogodišnjih, klovnovskih, sa junacima iz crtanih filmova… U industriji veša pojaviće se nove generacije materijala, neobične mešavine i mreže, a sve kao posledica traganja za najudobnijim materijalom. Krojevi veša takođe će težiti ka udobnosti i savršenom prijanjanju i ponudiće dve ranije neviđene forme – uske bokserice i muške tange.

Danas, kada je u modi zaista sve dozvoljeno, pa čak i poželjno, donjem vešu priznat je status modne osnove. Neke od svetski poznatih kompanija snažni su igrači na ovom terenu već duže od jednog veka, ali ima i dosta novih koji se uspešno probijaju. U krajnjem slučaju, dovoljno je obratiti pažnju na to da mnogi globalno priznati dizajneri u okviru svojih kolekcija nude i liniju donjeg veša. Kao primarni marketinški trik svi koriste privlačno a oskudno obučeno muško telo. Akcenat je više na izgledu nego na funkciji, pre na ogoljenosti nego na udobnosti i više na oskudnim linijama nego na dobrom dizajnu. Kako je krenulo, dilema bokser ili slip postaće sasvim nebitna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar