Bonton online I

Internet kao vid komunikacije nosi sa sobom i pravila online ponašanja. U realnoj komunikaciji pravila ponašanja su regulisana zakonom, a pravila lepog ponašanja ustaljena su i opšte poznata, a i ukoliko ih neko ne zna, vrlo lako ih može pronaći i naučiti. Za razliku od svega toga, virtuelno lepo ponašanje nije standardizovano, te ćemo vam stoga ovom prilikom ponuditi neke savete koje svaki muškarac, ako želi da bude i virtuelni kavaljer, mora znati, a onda i poštovati.

Na Internetu, najčešće je e-mail prvi ili jedini način za uspostavljanje e-kontakta. Paralelno sa poštovanjem sebi svojstvenog stila pisanja, morate poštovati i neka opšta pravila.

Subject. Precizirajte temu vaše poruke kratkim i jasnim naslovom. Odgovarajući naslovi pomažu ljudima da poruke organizuju po prioritetu.

Oslovljavanje. Na samom početku mejla koji pišete, prilikom obraćanja nekome, nemojte to činiti oslovljavajući ga kraćom verzijom imena ili nadimkom. Izuzetak je akko (ako i samo ako) on svoje mejlove upućene vama potpisuje nekom od verzija svog imena.

Dužina mejla. Ono što imate da kažete jako se ceni, ali ne i dužina poruke. Poruka mora biti kratka i jasna.

Sadržaj mejla. Za razliku od realne komunikacije, u kojoj nam i neki vanlingvistički momenti pomažu u preciznosti iskazivanja i razumevanja iskazanog, oni u virtuelnoj izostaju. Zato je jako bitno obratiti pažnju na preciznost iskaza, tj. što preciznije zapisati misao. Kako u ovom novom socijalnom okruženju razumeti i biti razumljen? Čime nadomestiti facijalne ekspresije, koje su često ključne u prenosu zamisli?

Komunikacija među ljudima je 90% govor lica i tela, 8% govor glasa i 2% značenje iskazanog. Kod e-maila izostaje ovih 98%, te budite svesni toga kada pišete. Često „glas mejla“ zvuči hladno i agresivno. Stoga se preporučuje upotreba smajlija. Pogledajte najčešće oznake i njihova značenja:


    🙂 ili 🙂 osmeh
    :-))))) glasno smejanje
    🙁 ili 🙁 tuga
    😀 smeh
    :-] kiseli smešak
    😉 namigivanje
    :“-) plač
    8-o iznenađenje
    :-0 pospanost
    :-@ vrisak
    :-I ravnodušnost
    :-e razočarenje
    >:-<ljutnja

Evo i nekih engleskih e-skraćenica koje vam mogu biti od koristi, ako ne zbog toga što biste ih upotrebili, ono da ih razumete ukoliko ih primite.

LOL – Laughing Out Loud – glasno smejanje
ROTFL – Rolling On The Floor, Laughing – valjam se po podu od smeha
BTW – By The Way – usput (rečeno)
FYI – For Your Information – za tvoju informaciju, tj. samo da znaš
IMHO – In My Humble Opinion – po mom skromnom mišljenju
IIRC – If I Remember Correctly – ako se dobro sećam
TTYL – Talk To You Later – čujemo se kasnije
LPFN – Last Post For You – poslednja poruka za tebe
LAST – Last post – poslednja poruka
WYSIWYG – What You See Is What You Get – to što vidiš, to ćeš i dobiti
BRB – Be Right Back – odmah se vraćam

Sledi nastavak.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar