Bonton rukovanja

Priča o tome da nas pokreti našeg tela u različitim životnim situacijama daleko više odaju nego što smo toga svesni nije nepoznata. Otkriva nas način na koji se smejemo, kako sedimo, kako držimo glavu, koje pokrete pravimo… Isti slučaj je i s rukovanjem. Rukovanje pri pozdravljanju ili upoznavanju mnogo govori o čoveku. To može da bude odraz kulture i vaspitanja, što je svakako važno za prvi utisak koji se ostavlja. Pogrešno je rukovati se kao kauboj – veoma jak stisak „do koske“, koji često koriste mnogi savremeni biznismeni. Ne preterujte, jer tako samo demonstrirate svoju fizičku snagu.

S druge strane, nije baš nabolje ni ako kao muškarac imate previše nežan stisak. Istina, neki od nas to čine zbog straha da rukovanjem ne bude povređena neka mlada dama, ali treba biti obazriv. Mnoge poslovne žene više će vas poštovati ako pri rukovanju ne pravite razliku između koleginica i kolega. Naravno, večita borba kada je rukovanje u pitanju vodi se između mačo rukovanja i rukovanja bez snage. Ono što bi moglo da bude od presudnog značaja u oba slučaja jeste to da, bez obzira na količinu uložene snage prilikom rukovanja, pri upoznavanju treba da se pokaže bar malo više živosti od onoga što se možda očekuje od vas. S obzirom na tempo života kojim živimo, česta su i ona čuvena rukovanja u hodu. To obično rade oni koji stalno nekuda žure. Kada upoznaju nekoga, oni to čine onako u prolazu, pruže ruku, brzo je povuku i nestanu.
A šta na sve to kaže bonton? Oslobodite desnicu. Kada se rukujete s nekim, uvek to činite desnom rukom. Stoga, šta god da držite u toj ruci, prebacite u levu. Ugrejte dlanove. Dodir hladnih ruku ume da bude vrlo neprijatan. Ništa vas neće koštati da pre pozdrava malo protrljate dlanove. Ne koristite obe ruke. Ako želite da ostavite dobar utisak, dovoljno je da pružite samo jednu ruku. Stisak s obe šake možete da koristite samo ako vas neko baš dobro poznaje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bontonmuskarracrukovanje
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Nataša Gajić

    Poslije onakvih nakrcanih doživljaja u kućnoj radinosti svoga toplog doma, malo vam padaju na pamet bontonska mlaka rukovanja s usputnim poznanicima koje pokatkad srećete.