Bonton u restoranu (1)

Bonton je jasan kad je reč o ponašanju u restoranu pa nije loše imati u vidu pravila koja se predviđaju tom prilikom. Za početak, ukoliko muškarac dolazi u restoran s nekom pripadnicom lepšeg pola, uvek je on taj koji prvi ulazi u lokal. Izbor stola u restoranu takođe pripada jačem polu, a pomaganje dami da skine ili obuče mantil spada u pravilo lepog ponašanja čak i van restorana. Naravno, pri zauzimanju mesta za stolom najpogodnije i najudobnije mesto pripada ženi. To znači da je nipošto ne treba smestiti na promaju, na prolaz ili na stolicu s koje će gledati prema zidu.
Kulturan muškarac ne seda u restoranu sve dok žena nije sela i pri tom joj pomaže pridržavanjem stolice da bi se ona što udobnije smestila. Pri izboru jela žena je ta koja ima prednost. Ako je na stolu samo jedan jelovnik, muškarac ga dodaje dami i ona prva bira, a potom tek muškarac ima mogućnost da odabere šta želi da poruči. S konobarom razgovara i naručuje muškarac – žena se konobaru obraća samo posredstvom svog kavaljera. Ukoliko dama prepusti muškarcu izbor jela i pića, pravi džentlmen nikada neće odabrati najjeftinije. Izbor pića takođe pripada jačem polu, ali se pre odabira obavezno posavetujte sa svojom damom. Ukoliko ona insistira na nekom jednostavnom jelu, muškarac ne treba da naruči za sebe neka posebna jela. Grubo objašnjavanje s konobarom treba izbegavati po svaku cenu, posebno ako se radi o primedbama na račun usluga. Ako su primedbe opravdane, treba ih mirno saopštiti.
Ukoliko kvalitet jela zaista nije zadovoljavajući, treba se obratiti šefu sale ili poslovođi, jer konobar nije niti može biti odgovoran za rad kuhinjskog osoblja. Uz jako malo pažnje, na suptilan način možete postići ponašanje koje se bontonom predviđa kao pristojno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bontonponašanjerestoran
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Dada S

    Sviđa mi se članak, mada sam već dosta toga znala, ali je dobar. Mislim da dosta ljudi, pogotovo sa Balkana iz ruralnih sredina ili iz provincija, nema predstavu o tome kako se ponašati u ovakvoj i sličnim situacijama.