Borba sa znojem

Najzad leto! A sa letom – vrućine, gotovo tropske… Svakog puta kad se ovih dana nađete u gužvi, verovatno i sami stičete utisak da neki ljudi još nisu otkrili blagodati vodovoda.

Zanimljivo je da, suprotno uvreženom mišljenju, sam znoj nema miris niti zadah. Uzrok specifičnog mirisa znoja jeste mikroflora koja naseljava našu kožu, štiteći organizam od izvesnih bolesti. Za predstavnike ove mikroflore, ljudski znoj je – najpogodnija hrana. Prerađujući i vareći znoj, ovi mikroorganizmi proizvode raznorazne supstancije, najčešće vrlo neprijatnog mirisa, poput izovalerijanske kiseline, na primer. Dodatni faktor neprijatnosti je i činjenica da se ceo ovaj proces odvija munjevito, gotovo u magnovenju.

Osim toga, u organizmu postoje i posebne znojne žlezde, koje lekari nazivaju apokrinim žlezdama. Njih nema kod dece, već se obrazuju u pubertetu. Ove žlezde reaguju ne toliko na vrućinu koliko na stres, izlučujući posebnu vrstu znoja sa snažnim, «životinjskim» mirisom. Što je više apokrinih žlezda uključeno u proces proizvođenja i izlučivanja znoja, to je teže izboriti se sa njegovim «aromatičnim» posledicama.

Organizam svakog čoveka ima svoje osobenosti. Povećano znojenje ili rezak, neugodan zapah mogu biti znak nervoze, ili se pak objasniti osobenostima u ustrojstvu endokrinog sistema konkretne osobe.

Izvesno je, međutim, da je borba sa neugodnim mirisom znoja moguća i neophodna. Kao što svi znamo, za to, pre svega, služe dezodoransi. Većina dezodoranasa sadrži supstancije koje deluju antibakterijski, ubijajući mikrofloru kože i time usporavajući proces nastanka neugodnog mirisa. Među najdelotvornije dezodoranse svakako spadaju antiperspiranti. Oni, pored antibakterijskih supstancija, sadrže i sitnodisperzni sorbent, kao i supstanciju koja sužava odvodne kanale znojnih žlezda. Kako je dejstvo ove vrste dozodoransa veoma invazivno, perspirante ne bi trebalo zloupotrebljavati i koristiti češće od jedanput dnevno. Poznati su i relativno česti slučajevi začepljenja, pa čak i zapaljenja znojnih žlezda, usled neumerenog korišćenja antiperspirantnim sredstvom. Prilikom neobazrive upotrebe, moguće je ozbiljno narušiti toplotni balans organizma, termoregulaciju i metabolizam.

Glavno pravilo: svaki dezodorans mora se nanositi na čistu, upravo umivenu kožu. Ukoliko se neprijatni miris ponovo pojavi, potpuno je nesvrsishodno mešati ga sa novom porcijom mirisa ljubičica ili kakvog već parfema kojim je vaš dezodorans «obojen»: rezultat će biti nezamisliv, a verovatno i nesnosan!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar