Bračna ekonomija

Mnogi će se složiti s time da novac ne gradi srećan brak, ali je sigurno i to da je on značajan faktor u svim lošim brakovima. Finansijsko stanje je u nekim slučajevima osnovni uzrok bračnih neslaganja i najbitniji faktor u mnogim razvodima. Kako je moguće zaobići prepreke i iz "debelog minusa" doći na pozitivnu nulu, da bi se odatle onda ponovo krenulo od početka? Moguće je, to je najvažnije. Upotrebite svoje jače strane, uklonite nepotrebne troškove, kontrolišite budžet i komunicirajte s voljenom osobom.
Obično u svakom braku postoji onaj koji štedi i onaj koji troši. Štediša može smatrati onog koji troši nezrelim i neodgovornim. S druge strane, potrošač smatra štedišu škrtim. Umesto da dopustite da vas to razdvaja, iskoristite snagu štediše kako biste se pridržavali svog finansijskog plana i izgradili materijalnu sigurnost za porodicu. Da biste eliminisali preterana dugovanja (po kreditima, karticama, dozvoljenim minusima), potrebno vam je više novca da obuzdate navike koje ste poprimili. Izbacite s kupovne liste nepotrebne stvari, skupe izlaske; prestanite da pozajmljujete novac od porodice i prijatelja. Razmislite gde sve možete srezati svoje troškove.
Važno je da budete tim koji komunicira. Lakše je udvoje, pa neka vam deviza bude "ono što je moje to je i tvoje", i obrnuto. Razgovarajte o novcu i ciljevima vaše porodice. Pratite kao napreduje "izvlačenje" iz dugova i zajedno pronalazite načine za poboljšanje situacije. Nemojte prebacivati sebi niti kriviti partnera zbog situacije u kojoj ste se našli jer će vas to još više paralizovati. Što duže ne budete ništa radili povodom toga, duže ćete biti u dugovima. Napravite tabelu u koju ćete upisivati dobitke i izdatke, i na kraju meseca svedite računicu, pa ćete znati gde i kako treba da uštedite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

brakekonomisanjemuškaracveza
Komentari (0)
Dodaj komentar