Čarobna reč: harizma

Harizmu je teško opisati rečima, nemoguće ju je videti i čuti, a ovaj neuhvatljivi fenomen poznat je i kao unutrašnja lepota, šarm, pozitivna energija, fluid, iako nijedan termin nije adekvatan koliko onaj kojim su ga krstili Stari Grci – dar od boga. A to svakako i jeste, jer harizmatične osobe otvaraju vrata bez kucanja, privlače pažnju bez napora, dobijaju poverenje bez dokazivanja, osvajaju srce bez namere… Činjenica je da oni lakše dolaze do uspeha u svim segmentima života. Šta je, dakle, harizma, koja je njena definicija? Da li je dovoljno zadovoljiti se samo etimološkim određenjem?
U svakodnevnom govoru pojam harizme najčešće se dovodi u vezu s takozvanim liderskim osobinama, pa se ovaj termin često koristi kao osobina koja se očekuje ili zahteva od prominentnih političara. Harizmatičnu osobu, to jest osobu koja je privlačna drugim ljudima, najpre karakteriše entuzijazam s kojim obavlja svoj posao, lakoća s kojom komunicira i sposobnost da pokaže interesovanje za druge ljude. Uočljivo je da neke osobe prosto plene svojom inteligencijom, humorom, dobronamernošću, strpljenjem i šarmom. Postoji li razlika između muške i ženske harizme? Da li je neka od njih dominantnija? Reklo bi se da tu ne postoji polna razlika, sem ukoliko se pod harizmom ne podrazumeva pomenuti politički aspekt.
Pošto se niko od nas nije rodio kao gotov proizvod, reklo bi se da ni harizmatične osobe ne mogu da se rode kao takve. Ipak, nemoguće je ne primetiti da su često najharizmatičnije one osobe koje se ne trude da to postanu. Ostaje izvesno to da ljudi s pozitivnim stavom prema svetu i drugima deluju privlačnije nego oni koji u svojim kontaktima isijavaju egoizam, bes, ljutnju, preteranu kritičnost ili isključivost.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

harizmamuškaraczivot
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Velja V

    Završna rečenica ovog članka je najverovatnija, mada ima i nasleđa.