Današnje žene u Srbiji žele nešto što ni same nemaju?

„Zašto danas žene traže džentlmene kada one ni same nisu dame?!

Juče sam na jednoj temi izneo svoj stav da danas ima dosta dzentlmena, ali da nema dama i da se danas podrazumeva da muškarac služi ženi.

Da vidimo šta znači sam termin dzentlmen:

Pojam džentlmen koristio se za označavanje pripadnosti plemstvu i višoj klasi, i podrazumevao je posedovanje određenog kodeksa ponašanja. Plemići su imali dosta povlastica jer su od rođenja bili na vidokom položaju, ali baš zbog toga imali su dosta obaveza i odgovornosti, jer su morali da dokažu da nisu samo plemeniti po poreklu, već i po ponašanju i ophođenju prema drugim ljudima. Za njih je, kao posebne, istaknute pojedince važio stroži standard lepog ponašanja. Morali su da pokažu plemenitost svog porekla, i da dokažu da su zaslužno bolji od drugih. Njih su morale da krase osobine kao što su: ljubaѕnost, pristojnost, poštovanje drugih ljudi, lepo ophođenje prema drugima, a takođe pored duhovnog i mentalnog, morali su da vode računa i o svom fizčkom izgledu. Oni su morali da imaju posebno vaspitanje, da se ističu od drugih svojim znaljem, umećem i lepotom. (https://sr.wikipedia.org)

Kada se udubimo u to, današnje žene žele nešto što same nemaju.

Niti se lepo ponašaju, niti su ljubazne, pristojne, ne poštuju druge ljude, nemaju lepo ophođenje, ne krase ih duhovne vrline, a koliko znam, pod damom se sve to podrazumevalo.

Gde su se izgubile dame, jer džentlmena još uvek ima?

A evo šta znači dama ili lady:

The word lady is a civil term of respect for a woman, specifically the female equivalent to gentleman… (https://en.wikipedia.org)

Zanimljivo, termin džentlmen je preveden na srpskoj vikipediji, a termina lady nema, valjda ljudi znaju kakvo je stanje u Srbiji.“ (drdoktor)

Napišite i Vi šta mislite o ovome na Forumu Krstarice… 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

damadamedzentlmendžentlmenilady
Komentari (5)
Dodaj komentar
  • Dragana

    Krivi su muskarci i očevi koji im sve daju i sve dopuštaju na kraju ih njih dođe novaca i glave sve upropaste jer su glupi ja kao majka svojoj kćeri takvu šamarčinu znala opaliti i muz isto ona je danas postala prava žena i majka ima poštovanja prema drugima

  • mmm

    teška srca ali se slažem

  • ANDREJ

    Ono sto je danas veoma primetno,to je lose ponasanje mladih zena i devojaka.U svom nastojanju da dokazu da su potpuno ravnopravne sa muskom populacijom,one su otisle u krajnost.Devojke danas (bar u Beogradu) puse daleko vise od muskaraca,psuju vise nego socno i prostacki.Sto se tice nekog damskog ponasanja,po kome bi mogli za njih da kazemo da su ledy,od tog nema ni pomena.Medjutim,lepo vaspitanih mladih ljudi,jos uvek ima,ma da naravno mnogo manje nego u ranijim periodima.Ali,takvi mladi ljudi,za koje bi se moglo reci da su po svom ponasanju dzentlmeni,pojavio se veliki problem.Tako lepo dobro odgojeni ljubazni puni znanja i sirokog obrazovanja,vrlo tesko mogu naci devojku,koju krase slicne vrline.Usled toga,oni nalaze prolazne veze sa devojkama „lakseg“ morala,izbegavajuci pri tome da zasnuju neku ozbuljnu duzu emotivnu vezu,jer te sa kojima se kratko zabavljaju,ne zasluzuju nihovo ozbiljno interesovanje.

    • JK

      Mladi čoveče, ne zavaravajte se. Onaj ko svoje vreme provodi sa ženama lakog morala, da upotrebim taj eufemizam, nije i ne može biti gospodin. Ne biva. S tim u vezi, jedna kratka i poučna, istinita priča: Jedan naš zemljak otišao na Svetu goru, pa između ostalog, pitao monaha zašto Srpkinje nisu blagorodne? A ovaj mu odgovorio:,, Nemaju kome. „

  • Proka

    Tesko je danas sresti ili upoznati damu, sa manirima. Vecina su divljakuse mlade ili stare