Dobijte povišicu

Ono što većini savremenih poslodavaca predstavlja primaran problem koji ih svakodnevno opterećuje jeste novac, a ono što u najvećoj meri obeležava svakog od zaposlenih jeste razmišljanje o tome kako da se u takvim uslovima modernog poslovanja dobije povišica. Pošto obe strane zatežu u svom pravcu, čini se da je rešenje nemoguće, da ga gotovo i nema. Ipak, do pregovora uvek može da dođe, a jednom kada se to dogodi, potrebno je da date sve od sebe kako biste izdejstvovali ono što želite.
U pregovorima o povišici neophodno je da ubedite pretpostavljenog da je vaš rad od opšteg interesa (da će mu pomoći da ostvari poslovni cilj), te da zbog toga treba da budete adekvatno novčano nagrađeni. Bitan je i dobar tajming. O tome treba da razgovarate kada pretpostavljeni nije u velikoj gužvi ili kada nije u nekim velikim poslovnim problemima. Kao uvertiru iznesite svoja dosadašnja poslovna dostignuća. Budite u tome veoma precizni, potkrepljujući priču konkretnim brojkama. Istovremeno, nipošto nemojte da upoređujete svoju platu sa zaradama ostalih zaposlenih, niti da iznosite lične razloge, jer su oni irelevantni za poslovanje firme. Takođe, nemojte voditi monolog, već pažljivo slušajte šta govori poslodavac, tačnije, kakve vam odgovore daje.
Prilagodite se smeru razgovora i tražite prostor za lični „manevar“. Ukoliko je odgovor ipak negativan, nemojte odmah ustajati napuštajući prostoriju, već zatražite neke druge beneficije, kao što su fleksibilnije radno vreme ili duži godišnji odmor. Na kraju, direktno postavite pitanje o uslovima za povišicu. Ukoliko nema načina da napredujete, nema ni razloga da ostajete u toj firmi. Ispunjavanje tih uslova biće dovoljno jak argument da se kasnije pozovete na reči svog pretpostavljenog i da napokon dobijete zasluženu povišicu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

muškaracposaopovišica
Komentari (0)
Dodaj komentar