Društvena pauza

Šta se to dešava s ljudima, druženjem, prijateljstvima u današnje vreme? Da li nam se društveni život svodi na slučajne i kratke susrete s osobama do kojih nam je stalo ili čak nema ni toga? Oslušnite sebe i druge kako ponavljate neodređene i neobavezujuće rečenice: „Čućemo se“, „Moramo da se nađemo da se ispričamo“, „Navratiću“, „Vidimo se“… Ma koliko iskreno izrečena, ta obećanja se retko (ili nikako) ostvaruju, a na neka naša prijateljstva pada prašina.
Društveni kontakti i obziri ponekad nas izluđuju, posebno onda kad smo previše zauzeti da bismo prijateljima posvetili zasluženu pažnju. Da, imamo opravdanje i pred sobom i pred drugima, ali da li je to dovoljno da neka prijateljstva ne postanu prošlost? Da se to ne bi dogodilo, pokušajte da napravite pauzu, da neke ljude i kontakte s njima odložite do boljih vremena. Možda zvuči suludo, ali ako dragim osobama objasnite stvar na pravi način, istinski prijatelji će to razumeti i prihvatiti. Biće lakše i vama i njima. Treba samo proceniti kada je prijateljstvo spremno da ga stavite na „listu čekanja“; recimo, kada vam nestanu zajedničke teme – bolje je da se ne susrećete nego da održavate usiljeno druženje i nategnute razgovore koji mogu da budu kontraproduktivni.
Različit ritam takođe može privremeno udaljiti dve, nekada vrlo bliske, osobe. Isto tako, ako izbegavate pozive određene osobe koja vam je draga, ali vas iz nekog razloga „guši“, vreme je da vaše prijateljstvo uđe u period „mirovanja“. Često upućivanje kritika takođe može da bude jasan signal; možda je iskrenije zaključiti da jedno drugom jednostavno idete na živce. Period „hlađenja“ će pokazati da li je vaše prijateljstvo osuđeno na propast ili će preživeti i jednog dana se nastaviti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

društvomuškaracotudjenjezivot
Komentari (0)
Dodaj komentar