Fitnes zdravlje

Opšti trend odlazaka u fitnes centre ne donosi uvek samo lepo oblikovano telo i zategnute mišiće. Posetioci fitnes centara nađu se u čudu kada se odjednom suoče s osipom po telu, bubuljicama, bradavicama, iritiranom ili crvenom kožom ili nekim drugim nepoželjnim promenama koje ranije nisu imali. Zaboravlja se da priroda fitnes okruženja pogoduje nastanku ili pogoršanju kožnih oboljenja. Najčešći razlozi za ovakve promene su toplota, vlažnost, znojenje, uska i tesna sportska oprema, kao i rekviziti i sprave koje koristi veliki broj ljudi.
A do neželjenih promena na koži može doći čak i kada se higijena održava na zavidnom nivou, pogotovo ukoliko je promet posetilaca u teretani velik. Da vam boravak u teratni ne bi preseo i naveo vas da zaboravite na vežbanje radi očuvanja zdravlja i dobrog izgleda, treba dodatno povesti računa. Uvek nosite čiste patike za vežbanje. Stavljajte peškire preko strunjača, klupa i sprava na kojima vežbate. Obavezno nosite sopstvene peškire za tuširanje. Neadekvatno oprani i neotkuvani peškiri mogu biti uzrok najrazličitijih, ponekad i vrlo ozbiljnih, infekcija. Nosite znojnice i male peškire za ruke. Zaboravite na dezodoranse pre vežbanja. Oni zatvaraju pore, sprečavaju normalno znojenje i na taj način remete naš organizam.
Bez preterane želje da se unosi panika, na neke stvari jednostavno treba obratiti pažnju. U fitnes centrima veoma često niko ne dezinfikuje rekvizite i sprave, niti briše prašinu dok traju vežbe. Problemi koji nastaju u okruženju fitnes centara su mnogobrojni, s tim što ipak postoje oni na koje možemo sami da utičemo kako bismo sprečili njihovo pojavljivanje. Nema razloga da nam zdravlje bude ugroženo ako smo već pošli na trening zbog toga što vodimo računa o sebi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

fitneshigijenamuškaraczdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar