HIV i vi

Čak i kod najpozitivnijih junaka postoji jedna stvar koja mora biti negativna – rezultat testa na HIV. Leto je tu, a sunce zna da zavrti mozak i navede na pogrešan korak. Nije na odmet podsetiti se nekih najčešćih zabluda u vezi sa sidom.

Prva i najčešća zabluda glasi: ako jednom ne stavim kondom, neće mi biti ništa. Međutim, istina je da ovde stvar stoji baš kao u ruskom ruletu – dovoljan je jedan put. Verovatnoća da dođe do zaraze zavisi od mnogih faktora, ali da vas kasnije ne bi bolela glava – uvek koristite kondom! Jedan jedini put za nekoga može biti koban i sasvim dovoljan.

Ljudi veruju da se odmah može primetiti da je neko oboleo od side. Dešava se da čak ni sam zaraženi dugo ne zna da boluje, izuzev ako svaka tri meseca ne kontroliše svoje zdravlje uz pomoć raznih testova. Od trenutka infekcije, pa do ispoljavanja bolesti mogu proći godine, te tako stvari nipošto ne treba prepuštati slučaju. Test urađen posle burne noći neće otkriti ništa, ali posle dvadesetak dana sa sigurnošću možete proveriti svoje zdravstveno stanje.

U celoj priči o sidi najvažnija je iskrenost. Ukoliko upražnjavate seks sa stalnom partnerkom, verovatnoća da ćete se zaraziti jeste mala, ali ipak postoji. Zlokobni virus neće razumeti da vi, na primer, oralni seks u pripitom stanju ne računate u prevaru, a još manje u seksualni odnos. Sa time se ne valja igrati. Nepriznavanje postojanja virusa u telu doprinosi širenju zaraze više nego svi ostali faktori rizika.

Odricanje od seksa može vas potpuno zaštititi, ali vam onda preti opasnost druge prirode. Seks je neodvojivi činilac ljudskog života – bez njega se jednostavno ne može. Dakle, treba živeti zdravo, a ne rizično, i to je najsigurniji način da se izbegne bolest.

Nemojte da vam leto bude opravdanje za nepažnju. Uvek imajte pri ruci kondome – sve neprijatnosti i opasnosti biće otklonjene, a uživanje neće biti umanjeno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar