Hormoni, kojima ne treba stajati na put

Jednom mesečno vaša draga postaje besna kao ris i frkće na ceo svet. Bolje da je ne pitate šta joj je. Pitanja tipa: „Mila, nešto si mi nervozna, šta se dešava?“ samo će pogoršati stvar. Ne znate šta i kako, niti smete i suviše da zapitkujete. O čemu se tu zapravo radi i kakve su to ženske stvari?

Iako ne volite o tome da pričate ili da se nešto preterano upoznajete sa tom problematikom, istina je da PMS (predmenstrualni sindrom) zadaje muka kako ženama tako i vama, koji ste pored njih u tim trenucima. Ništa to nije alarmantno i strašno, i sve je u redu, ali ne stajte joj na žulj kada je van sebe i kada joj sve smeta. Da biste lakše uočili kada je tačno taj dan, odnosno dani, evo nekih simptoma koji su zajednički ženama širom sveta:

  • odjednom joj ništa nije zanimljivo, nezainteresovana je i ne oduševljava se na svaku vašu opasku
  • guta čokoladice kao da joj od toga život zavisi
  • izgleda savršeno, ali zbog toga što misli da je debela, ne želi da izađe iz kupatila (a samo dan pre toga, sve je bilo u redu)
  • sve je dotiče, tj. počne da plače ako samo malo povisite glas ili ako pročita neku tužnu vest pa i sa druge strane sveta
  • ili sasvim suprotno, „napada vas“, guta vas pogledom, ne odvaja se od vas i želi da napravite bebu

Simptomi idu iz krajnosti u krajnost, ali su lako uočljivi. Šta vi možete da uradite? Ostavite je na miru neko vreme, ne zapitkujte i suviše, a pogotovo se ne ponašajte kao stručnjak koji deli savete jer poznaje tu oblast vrlo dobro. Nije bez razloga rečeno „ženska stvar“ – to su jednostavno stvari koje vi ne možete razumeti i tačka. Ako nipodaštavate njeno stanje rečima: „A, opet jedan od onih dana…“, i pokupite se i odete, sigurno će vas gađati knjigom.

Svaka žena je individua čije telo na različit način reaguje na dešavanja u organizmu. Zamislite da u svakoj ženi postoji talas koji kao i u prirodi ima svoj vrh i početak i zapljuskuje obalu ili se povlači. Kao plima i oseka. Svakoga meseca taj ritam je isti, potrebno je samo prepoznati kada se vaša draga oseća kao cunami i tada je spremna na sve, pa čak i da igra na stolu u nekom klubu. Izbegavajte dane kada je „oseka“ i dozvolite joj da se povuče u osamu gde god želi, i ne dosađujte joj.

Ako plače dok čita knjigu ili od silne energije čisti kuću od tavana do podruma i pri tom kupa vašeg psa u kadi, to nisu njene bubice – to je njen način da se izbori s tim što joj se dešava u organizmu. A vi samo budite srećni i zadovoljni posmatrač koji kroz to ne mora da prolazi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar