Ibuprofen blokira moć aspirina

Popularni lek protiv bolova ibuprofen blokira sposobnost aspirina da štiti od srčanog udara – upozoravaju naučnici Univerziteta Pensilvanije.

Veliki broj obolelih od srca redovno uzima aspirin, pošto taj lek razređuje krv i sprečava nastanak uguršaka koji dovode do srčanih udara. Ibuprofen često uzimaju oboleli od artiritisa. U studiji objavljenoj u časopisu „New England Journal of Medicine“, pacijentima je najpre data jedna doza ibuprofena, a zatim i aspirina. Ustanovljeno je da je aspirin izgubio 98 odsto sposobnosti za razređenje krvi.

Kada se prvo uzme aspirin, tri dnevne doze ibuprofena lišavaju ga 90 odsto korisnog dejstva za srce. Ako se aspirin uzme dva sata pre ibuprofena, to je dovoljno da lek smanji rizik stvaranja ugrušaka u krvi. Međutim, kada se dva leka uzmu zajedno, aspirin gubi zaštitna svojstva.

Teorijski, aspirin se jednostavno može uzeti pre ibuprofena. Međutim, problem je u tome što većina bolesnika ibuprofen uzima bez prekida. Američki naučnici nisu ustanovili postojanje kontraefekata između aspirina i drugih lekova za artritis: rofekoksiba, diklofenaka i acetaminofena. Ipak, oni upozoravaju na to da će i drugi lekovi sa strukturom sličnom ibuprofenu na sličan način blokirati dejstvo aspirina. Ako rezultati studije budu potvrđeni, to će imati veliki uticaj na milione ljudi koji svakog dana uzimaju male doze aspirina kako bi razredili krv, ali i na one koji redovno piju ibuprofen, kako bi lakše podneli artiritis.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar