Izborite se s malim kontrašem

Šta god da zamolite svoje dete da uradi, njegov jedini odgovor je: „E, baš neću!“ Više ni sami ne znate kako da izađete na kraj s njegovim hirovima. Ipak, treba znati da sva deca u jednom periodu svog života prolaze kroz fazu negativizma i to ne bi trebalo da vas previše brine. Važno je da u tom periodu budete strpljivi i da pronađete pravi način da priđete svom detetu. Za početak, treba znati to da što vi više budete terali svog mališana da nešto uradi – to će on više da vam udara kontru. Znajući to, treba da pronađete adekvatnu matricu kojom ćete mu se suprotstaviti.
Dovoljno je da mu kažete jednom. Ako vas ne posluša, dozvolite mu da uradi kako ono želi. Ovo, naravno, važi samo u situacijama koje ne mogu da mu naškode. Na primer, ako neće da obuče jaknu (iako je napolju sveže), dopustite mu da krene bez nje, a vi je ponesite u ruci. Kada izađe iz kuće, dete će shvatiti da je pogrešilo. A kada vam bude tražilo da je obuče, napomenite mu da je drugi put nećete poneti. Pri tom pokušajte da budete što smireniji. Ako vičete i raspravljate se, samo gubite dragoceno vreme i još više podstičete dete da se ponaša kako ono želi. Batine i strogo kažnjavanje – izbegavajte. Ako baš nemate izbora i mislite da je dete zaslužilo kaznu, ne hvatajte se odmah za prut ili kaiš. Tako ćete ga samo još više razbesneti. Najbolja metoda u takvim situacijama je da mu uskratite ono što voli: slatkiše, crtane filmove, igračke, izlazak s društvom u kraj…
Budite dosledni i ne popuštajte. Ako mu dozvolite da utiče na vašu odluku, biće vam jako teško da postavite pravila koja će se poštovati. Zato, kada mu odredite kaznu, ne popuštajte zbog malo suza. Imajte još samo na umu to da je za vaspitanje deteta veoma važno da ga pohvalite za dobro ponašanje. Ne zaboravite da ga pohvalite kada postupi onako kako ste mu rekli. Tako ćete mu pomoći da stekne samopoštovanje i da napravi razliku između dobrog i lošeg ponašanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

borbadecainatroditeljstvovaspitanje
Komentari (0)
Dodaj komentar