Izoštrite misli

Da li mislite da je kratka dremka na poslu čin kojim biste mogli da izoštrite svoje misli? Vinston Čerčil je to često radio pre važnih sastanaka, samo pitanje je da li će vam šef zaista poverovati kada mu ispričate da niste umorni nego da se samo dodatno pripremate da zablistate na sastanku koji sledi. Vrlo je verovatno da neće, ali ako mu objasnite šta sve preduzimate da biste pojačali svoju koncentraciju, možda vam se i on pridruži sledećeg puta.
Trudite se da sve najteže zadatke obavljate oko devet izjutra. Vreme kada vaš mozak radi najefikasnije iskoristite za sastavljanje liste dnevnih zadataka i obavljanje pre svega onih za koje smatrate da zahtevaju najveći intelektualni napor. Period najintenzivnije mentalne aktivnosti nastupa ubrzo po buđenju i to je podatak koji treba iskoristiti. Nema nijednog razloga da vam planiranje posla na početku svakog dana ne bude najproduktivniji zadatak koji ćete obaviti. U toku dana potrebno je da svom mozgu priuštite neki odmor. Telo je najbliže stanju sna između podneva i ranog poslepodneva, te stoga sklopite oči barem na pet minuta kako bi vam se odmorile moždane ćelije.
Svima onima koji rade za računarima treba preporučiti da s vremena na vreme nakratko skrenu pogled prema nekom predmetu koji je udaljen bar nekoliko metara od njih. Naprezanje očiju dok posmatramo ekran povezano je s padom produktivnosti, pa čak i morala, na radnom mestu – možete poštedeti mozak i oči tako što ćete na ekran postaviti alarm koji će vas podsećati da povremeno treba da skrenete pogled. Ukoliko ispred kancelarije imate park ili bilo kakvo zelenilo, poželjno je da pogled skrenete ka prirodi. Kratko zurenje kroz prozor ne može da vam naškodi, a čak ni šef neće moći da vam prigovori – ukoliko obavlja svoj posao kako treba, i njemu je s vremena na vreme potrebno „provetravanje“ mozga.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dremkaizostravanje mislimuškaracodmorposaorelaksacija
Komentari (0)
Dodaj komentar