Jesenja idila

Prepoznatljiva jesenja idila postepeno je u nama ugasila nostalgiju za savršenim morskim destinacijama. Prednosti jeseni su mnoge. Iskusni hedonisti kažu da samo u prva dva meseca jeseni imate šansu da navučete dovoljno vina i karanfilića u svoj podrum kako biste tokom zime uživali u ukusu i aromi kuvanog pića. A prvi dan jeseni je takozvana ravnodnevica, kada dan i noć traju jednako – po 12 sati. Jesen nam dolazi u trenutku kada Sunce u svom prividnom kretanju tokom godine preseče nebeski Ekvator i krene na Južnu hemisferu. Tog dana sunce izlazi tačno na istoku, a zalazi na zapadu. Obdanica i noć jednako traju. Taj dan je još poznat i kao jesenji ekvinocij.
Istina, jesen se najčešće smatra najtužnijim godišnjim dobom, a za to su krivi klimatski uslovi. Tada padaju najduže i najdosadnije kiše, a vazduh je ispunjen vlagom. Temperatura je u konstantnom padu. Iznenađenja su obično moguća, a prelazak temperature preko 20. podeoka poznat je kao Miholjsko leto. Reč je o neočekivanom talasu toplog vremena koji se obično dešava početkom oktobra. Priroda se polako priprema za zimski spokoj, ali ipak oživi kada počnu berbe grožđa i pripremanje vina, koje je i jedan od simbola jeseni. Jesen je zbog prirodnog ciklusa povezana sa žetvom, pa je u zapadnoj kulturi personifikovana likom lepe mlade žene koja je okićena biljkama i plodovima. Sa žetvom su se tradicionalno povezivali narodni festivali i slavlja, ukorenjeni u narodna verovanja i tumačenja same prirode.
Jesen je i vreme slava u pravoslavnoj kulturi. Ima ih čak šest, počevši od Male Gospojine (21. septembra) do poslednjeg velikog jesenjeg praznika – Svetog Nikole (19. decembra). U poeziji, jesen se povezuje s melanholičnim raspoloženjem, a sivilo neba i promene u prirodi navode na introspekciju. Jesen je inspirisala Jejtsa, Verlena, Rilkea…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

idilajesenmuškaraczivot
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Dragica Čavić

    Jesen je nadahnula i stvaraoce mnogih današnjih pesama koje su nezaobilazne na svadbama i veseljima: „U meni jesen je“, „Jesu l’ dunje procvale“. Mene jesen uglavnom rastuži, ali priznajem da tada stvorim najlepše stihove. Najlepše je jednog lepog sunčanog dana kao što je ovaj danas šetati po parku, dok lišće šušti pod nogama, dok vetrić nosi poslednje zlatnike drveća i dok nas obuzima osećaj spokoja koji nam daje snagu da pobedimo nova hladna jutra i nadu da postoji bolje sutra.