Kako pametno piti i ublažiti mamurluk?

Ako već ne možete da se držite izreke da je najbolji lek za mamurluk to da ne pijete alkohol uopšte, onda morate pronaći neki drugi način da sebi olakšate jutro posle propijene noći.

Dakle, pre nego što krenete u provod, popijte dve čaše vode. Jedan od glavnih uzroka mamurluka je dehidratacija, pa se unapred napunite tečnošću. Zatim pojedite hamburger ili ćevape. Iako nije baš neko zdravo jelo, masni hamburger ili ćevapi pre zabave ostaće u želucu daleko duže nego neko drugo jelo koje nije u tolikoj meri bogato proteinima.

E, kada ste se već tako dobro pripremili, možete početi da naručujete piće. Ako ste počeli s jednom bojom alkohola, držite se te boje čitave večeri. Najbolje će biti da pijete „bezbojne“ tekućine. Tamne rakije kao što su brendi ili viski sadrže više toksina koji će sutradan izazvati tutnjavu u vašoj glavi i mučninu. Izbegavajte napitke koji su „pojačani“ kofeinom, kao što je red bul. Kofein će samo pospešiti dehidraciju organizma. Po povratku kući, obavezno pojedite nešto pre nego što legnete. Zalogaj prepun ugljenih hidrata – komad vegetarijanske pice ili integralnog ili ražanog hleba sprečiće snižavanje šećera u krvi, što može dodatno da pogorša simptome mamurluka.

Naravno, ni mamurluk ne podnosimo svi na isti način, kao što i alkohol različito udara na svakog od nas. Ukoliko ne vodite računa o tome kako ćete pobediti mamurluk, ništa strašno, neće vam biti ni prvi ni poslednji, ali imajte na umu da s godinama i mamurluk postaje teži jer funkcije organizma slabe i usporavaju se. Zbog toga možda ne bi bilo loše da se na vreme pripremite i naučite sebe kako da najbolje podnesete situaciju kada se posle pijanog noćnog provoda ujutru probudite s osećajem da vam je glava od kamena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

alkoholmamurlukmuškaracprovod
Komentari (0)
Dodaj komentar