Kalibar: četrdeset

Kako je dobro biti zreo? Zar ne? Život počinje u četrdesetoj trebalo bi da bude naslov one pesme "Darkvud Daba". Prijatelji su vam priredili odličnu zabavu za proslavu četrdesetog rođendana, s neizbežnim vicevima o matorcima (za koje se pretvarate da su urnebesni). A ako dovoljno popijete, možda vam se zaista i dopadnu pa ćete se malo i nasmejati. Međutim, kada se ujutru probudite, nećete moći da ne priznate da je vaša mladost zvanično prošla. Nekoliko preostalih profesionalnih sportista vaših godina su senke onoga što su bili, a prijatelji vaše dece oslovljavaju vas sa "čiko".
No, ne treba padati u paniku jer sve to ima i svoju vedriju stranu. Da je vaš život kojim slučajem fudbalska utakmica, ovo bi bio kraj prvog dela. To znači da imate priliku da naprosto zablistate u drugom poluvremenu. Samo treba znati kako. Važan podatak: do prve polovine četrdesetih godina najčešći uzročnik smrtnosti je nesrećan slučaj, ali kad zakoračite u drugu polovinu, prema statistici, najveća opasnost zove se srčani udar, koji inače dnevno usmrti oko 36.000 vaših vršnjaka širom sveta. Pa sad vi vidite da li imate nameru da nešto preduzmete. Da se ne lažemo, u četrdesetoj, četrdeset i nekoj, prvi put od fakulteta imate malo vremena i za sebe. Zaslužili ste da posvetite bar tri sata nedeljno treningu i nešto duže vikendom. Bez izgovora. Vaše telo mora odmah da počne s radom. Više nema vremena za odlaganje.
Nemojte dozvoliti da naporni poslovni tempo poremeti vašu ishranu. Napunite frižider ukusnim namirnicama koje možete da konsumirate bez neke velike pripreme. Mleko i musli, pakovanje tvrdog sira, voće, povrće… To su samo neki od predloga za laku užinu ili mini-obrok koji ne zahteva mnogo truda, a obezbediće vam energiju za ceo dan. Trudite se i da pijete manje kafe jer u četrdesetim kofein ispoljava i svoje loše strane. O cigaretama nećemo ni da govorimo. Zar niste prestali s pušenjem još tamo sredinom tridesetih?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

cetrdesetegodinemuškarac
Komentari (0)
Dodaj komentar