Kaput ili jakna

Kada je hladno, temperatura ispod nule, vama je samo do toga da budete u nekoj toploj jakni i po mogućstvu u paru sa šalom i rukavicama. Da li se uopšte pre izlaska na ulicu pogledate u ogledalo, te da li više ličite na eskima ili medveda? Iako je napolju hladno i niko nikoga ne gleda, to ne znači da bi trebalo da se šetate kao bure zavijeni u šal i sa kapom preko očiju. Preživite ovu zimu u nečemu toplom i modernom.

Odabir odgovarajućeg kaputa ili jakne nije lak, ali pokušajte da odredite vreme rezervisano za kupovinu istih i hladni dani izgledaće vedriji.

Prelazak sa jakne ili kaputa ne mora da bude drastičan. Izbor modela je raznolik i samo je potrebno da znate šta vam tačno treba. Možete nositi i jedno i drugo (ali ne istovremeno jedno preko drugog). U zavisnosti je od vremenskih prilika, ili prilike u kojoj se nalazite, i model kaputa ili jakne koji ćete nabaviti.

Kupovina kaputa nije jeftina investicija, i ne očekuje se da to činite svake godine. Ako vam stari kaput više nije topao, rukavi postali kratki ili, jednostavno, ta boja ili model više ne odgovaraju (pogotovo ako je teget boje) bilo zato što nisu in, bilo što su vam, eto, dosadili, onda je pravo vreme za kupovinu novih jakni.

Najpopularniji su mantili ili jakne od kože. Sigurna stvar kod kupovine kožne odeće jeste ta što ne izlazi iz mode. Današnji su kožni kaputi toplo postavljeni, na nekim kragnama se nalazi i krzno, koje može dobro da izgleda, a ako vam se ne sviđa, možete ga i skinuti.

Još jedna dobra stvar u vezi sa kožnim jaknama jeste ta što se nose uz sve i za sve prilike. Za izlazak uveče, preko dana ili u šetnji – tu je kožna jakna. Ako ne želite da eksperimentišete sa bojama, nabavite crnu ili braon iako su ove godine u trendu boja kapućina ili tamno crvena. Što je sada trend, neće biti i sledeće godine.

Vuneni kaput. Osnovni materijal zimskih kaputa predstavlja vuna, te od samog tkanja i kvaliteta vune zavisi količina toplote koju će vam vuneni kaput obezbediti. Kad je u pitanju boja, ne možete nikako pogrešiti ako kupite kaput u crnoj ili sivoj boji. Te dve boje slažu se sa svim odevnim predmetima koje nosite (osim onih u teget boji), i u njima izgledate ozbiljno i poslovno.

Dužina kaputa zavisi od vaše visine i građe. Ne želite da kaput bude „teži“ od vas i da ga sa mukom nosite – pogurenih leđa i ramena. Trudite se da ne nosite previše stvari ispod njega jer će vam biti pretoplo, i time nošenje neće biti prijatno (što je lako uočljivo).

Perjane jakne. Odmah na početku da raščistimo dilemu – perjane jakne su sportske jakne. Ne nose se preko odela ili svečanih košulja, a kamoli još i sa kravatom. Perjana jakna jeste najtoplija, ali je prevashodno namenska. Sneg, vetar, šetnja, odlazak u kafić (samo preko dana) – sve sportske aktivnosti. Ma kakvog kroja da je, nije za sve prilike.

Ove godine su perjane jakne u svim bojama u trendu, što vam omogućava veći izbor. Bež ili srebrna su za one koji znaju kako da održavaju jakne i kojima će one uvek biti uredne i čiste. Za sve „ostale“, tu je crna, plava, siva, itd.

Na vama je da pogledate u svoj ormar, vidite šta i kada nosite, i najvažnije je da realno procenite na kom i kakvom mestu najviše provodite vreme. Da li je to posao u kancelariji, posao na terenu, ili možda automobil, gradski prevoz, itd. Sve to utiče na tip i materijal kaputa ili jakne koja samo vama odgovara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Olga Dakić

    Najbolja stvar za zimu je postavljeni kožni kaput! Ali gde se mogu naći, i to u broju 36, iliti XS? Dopadaju mi se od prevrnute kože spolja, plus postavljeni.