Karakter kroz boje

Neke boje sigurno volite više od ostalih, dok druge, svesno ili nesvesno, izbegavate. Estetski kriterijumi su od sekundarnog značaja u pojedinim prilikama, jer za preferenciju ili za odbijanje uvek postoje jaki psihološki razlozi.

Boje imaju veliki uticaj, i to ne samo na ponašanje određene osobe već i na reakciju okoline na nju. Obratite pažnju na izbor boja u svojoj garderobi, pošto svaka nijansa ima svoje dejstvo i ukazuje na određenu emocionalnu poruku. Tako, na primer, bela boja pruža utisak nežnosti, psihološke ili emocionalne zavisnosti i mekoće, dok crna ukazuje na vrlo preduzimljive osobe koje su koncentrisane isključivo na ostvarivanje ličnih ciljeva.

Ne treba previše nositi odeću zelene boje, jer u dužem periodu zeleno, iako odmara oči, počinje da izaziva osećaj dosade, čak deluje monotono ili uspavljujuće na okolinu. Crvena boja, naročito purpurni tonovi, može da isprovocira na seksualnu agresiju. Ne treba izazivati niti provocirati neutralne osobe koje imaju sekundarnu ulogu, osim ako ne nameravate da ih zavedete. Narandžasta, koja se retko koristi, jača volju i izaziva euforično raspoloženje. Ukoliko vam nedostaje inspiracija, ako ste loše raspoloženi, obavezno „konsumirajte“ narandžasto!

Hladne i pastelne tonove obično biraju povučene osobe. One ne pokazuju svoja osećanja, vrlo su zatvorene i rezervisane. S druge strane, jarke tonove preferiraju ekstravertne osobe. One su vrlo druželjubive, emocionalno otvorene, srdačne, temperamentne i zabavne. Narodi koji žive na Mediteranu skloniji su nošenju jarkih tonova, dok se za pomenute pastelne nijanse češće opredeljuju severnjaci.

Osobe koje žele da ostave utisak na svoju okolinu najčešće biraju teget ili tamnoplavu boju za svoju garderobu. Na taj način one se predstavljaju kao jake ličnosti koje žele da dominiraju, kao osobe koje imaju ustaljene navike, pravila i principe – kao radoholičari. Odabir ove boje mogao bi da ukazuje na osobe koje su često napete ili nespokojne.

Simbolično značenje boje uvek treba tražiti u korenu i tradiciji svake kulture ili naroda. Nemojte zaboraviti da je kod jednog naroda bela boja oličenje radosti i čistote, a kod drugog simbol žalosti i tuge. Bojom koju ste odredili kao svoju proveravate svoj karakter i raspoloženje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar