Ko vam čuva leđa?

Da biste mogli da budete uspešni u poslu kojim se bavite, na prvom mestu potrebno je da konstantno i s velikim naporima ulažete u sebe. Ipak, to ponekad nije dovoljno, jer uvek postoje neke stvari koje sami ne možemo da držimo u potpunosti pod kontrolom. Zbog toga je veoma dobro ako oko sebe imate stručne i profesionalne ljude, svoj tim koji vam „čuva leđa“ u svakoj prilici. Iza svakog uspešnog čoveka ne stoji samo uspešna žena. Ponekad je tu čitav tim.
Iskusan poslovni čovek ume da odabere svoje saradnike i da im dodeli odgovarajuće pozicije. Na šta treba obraćati pažnju prilikom izbora? Na zainteresovanost saradnika, na pažljivu podelu uloga, na njihovu otvorenost i sposobnost organizacije. Zainteresovanost je veoma važna i nalazi se na prvom mestu zbog toga što vaš tim mora biti zainteresovan za cilj koji je postavljen. Pored dobrog obrazovanja, vaši saradnici bi trebalo da pokazuju želju da se dodatno edukuju i da daju što bolje rezultate. Moraju biti spremni da pomognu drugim saradnicima i želeti timski rad. Pošto ste na samom početku odredili zadatke za svakog od saradnika, obratite pažnju na to da li oni poseduju još neki talenat za koji u početku niste znali da postoji. Naravno, međusobno pomaganje i saradnja se podrazumevaju kako bi rezultati bili što bolji.
Pored toga, veoma je važno da ne obolite od virusa „velikog šefa“ i da ostanete otvoreni za nove ideje i predloge. Bez obzira na vaše iskustvo ili poslovnu intuiciju, možda će neko od ljudi iz vašeg tima imati bolji predlog od vas. Važno je da se međusobno motivišete i hrabrite, ali i da budete strogi kada se ne ispunjavaju očekivanja ili kratkoročni, odnosno dugoročni, ciljevi koji su postavljeni. U saradnji s timom koji vam pruža podršku od suštinske je važnosti da ih podstičete da kažu šta misle, šta im ne odgovara i kako vide buduću saradnju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

cuvanje ledjamuškaracposao
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Nataša Gajić

    Iz vaših zaista stručnih i zanimljivih članaka o poslu i zaposlenima, može toliko toga da se sazna. Iako nisam zaposlena u nekoj firmi, i nema izgleda, s moje strane u dogledno vrijeme, jako me zainteresuje svaki takav tekst. Očekujem da će ih biti još.