Ko vodi glavnu reč

Sasvim je izvesno da postoje veze u kojima muškarci vode glavnu reč, ali je isto tako izvesno da postoje i one u kojima presudnu ulogu u procesu odlučivanja ima žena. Naravno, to malo koji muškarac priznaje, jer se takve situacije najčešće posmatraju s negodovanjem u domaćoj sredini. Priča o tome da je za donošenje zajedničke odluke uvek potrebno postići kompromis uopšte ne mora da bude tačna, niti je to uvek slučaj.

Ipak, za jednu vezu u kojoj je sve uvek po volji jednog od partnera ne bi se moglo reći da je uspešna. Ukoliko se jedan od partnera služi i ucenama zarad postizanja dominantnog cilja, jasno je da postoji problem koji se ne može zanemariti uprkos jakim emocijama. Ucene pre ili kasnije prerastaju u zastrašivanje, zastrašivanje zatim vodi ka svađi i tako se krug nikada ne zatvara, a problem ostaje nerešen. Prva stvar koja bi trebalo da se ceni u jednoj vezi nije iskrenost. Iskrenost, naravno, jeste važna, ali ona ne sme da bude važnija od jednakosti. Vrlo je važno umeti raspodeliti moć između partnera. U redu, muškarci nose pantalone, ali to ne znači da s vremena na vreme i u pravim situacijama isto ne može da učini i pripadnica slabijeg pola.

U svemu treba imati meru, pa tako i u donošenju odluka. To znači da ne treba da budete previše tolerantni jer se preterana tolerantnost najčešće zloupotrebljava. Ako nikada ne pokazujete zube, nećete biti okarakterisani kao dobrodušni – pre ćete ispasti kukavica koja ne sme da se suprotstavi iz straha od toga da će izgubiti voljenu osobu. A ukoliko osećate takav strah, onda možda i ne treba da budete u vezi s takvom osobom. Zato se nemojte libiti da svojoj dragoj kažete „ne“, čak i da podviknete ako treba. Posle svađe, na red dolazi poštovanje drugačijeg mišljenja, naravno, ukoliko je ono izneto uz adekvatne argumente.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar