Kolekcionarstvo

Jasno je da se danas mogu sakupljati svakakve stvari, ali ne može se sve svrstati u domen kolekcionarstva. Nije isto ako ste skupljali salvete, sličice fudbalera s nekog svetskog prvenstva ili ako ste sakupljali autograme. Verovali ili ne, ovaj poslednji primer predstavlja jedan od najskupljih vidova kolekcionarstva, čak postoji i zvaničan naziv za njega – filografija, sakupljanje raznih rukopisa. Ova neobična i retka vrsta kolekcionarstva uključuje sakupljanje starih rukopisnih izdanja i dokumentacije, pisama, potpisa, svih sačuvanih zabeleški s autorskim obeležjem.

U masi obožavalaca koji okružuju današnje slavne ličnosti nađu se i oni „srećnici“ koji dobiju njihov autogram. Oni koji to ne uspeju ili žele da dobiju autogram s manje muke a više stila, moraju za njih da odvoje pozamašnu svotu novca. Potpisi filmskih zvezda, političara, sportista, pisaca i muzičara prodaju se za stotine, čak hiljade dolara.

Međutim, postoje potpisi neuporedivo dragoceniji od autograma aktuelnih TV zvezda. To su potpisi istorijskih ličnosti, kao što je Napoleon, neponovljivi, izuzetno retki, a vrede pravo bogatstvo. Od svih sačuvanih primeraka rukom pisano pismo ima najveću vrednost, ne samo zbog potpisa autora već i zbog mogućnosti unutrašnjeg pogleda na njegovu ličnost. Na ceni su i pismo kucano na mašini, potpisani dokumenti i potpisane fotografije. Što su većeg formata, vredniji su; što je bolji kvalitet papira ili fotografije, bolje se prodaje, dok mrlje i oštećenja snižavaju cenu. Potpisi naliv-perom vrede neuporedivo više od potpisa običnom olovkom, jer ona s vremenom bledi. Ipak, ima i potpisa olovkom s visokom vrednošću. Poznata je priča da je početkom dvadesetog veka slavni Džeronimo, vođa Apača, olovkom potpisivao kartice na Svetskom sajmu u Sent Luisu.

Na skali potpisa koji se visoko kotiraju svakako vodi potpis Viljema Šekspira. Postoji samo šest autentičnih primeraka njegovog potpisa – dva na finansijskim dokumentima, jedan na njegovoj hipoteci i tri u testamentu. Svih šest čuvaju se u zvaničnim institucijama, ali se u slučaju eventualne prodaje na aukcijama za svaki potpis može uzeti po nekoliko miliona dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Sandra Stanković

    Da li neko zna ko može da mi proceni vrednost potpisa kralja Petra II, i to sa njegovih 14 god? Autentičnost njegovog potpisa potvrdio je Muzej grada Beograda.