Komunikacija rešava problem

Najveća zabluda svih roditelja jeste ta što misle da sa svojim tinejdžerom ne mogu da izađu na kraj samo zato što je on u pubertetu. Svađe s decom u ovom uzrastu najčešće nastaju zbog nedostatka komunikacije. Upravo zbog toga dešava se da na mnoge njihove zahteve roditelji ponekad odreaguju na potpuno pogrešan način, samo da bi se izbeglo beskonačno raspravljanje. Ako imate sličan problem i ako ne znate kako da izađete u susret svom tinejdžeru, prisetite se koliko razgovor s detetom u tom periodu može da bude delotvoran ukoliko se dogodi kada je najpotrebniji.
Potrudite se da uvek nađete vreme da saslušate svoje dete ukoliko vidite da postoji neki problem. Pri tom izbegavajte bilo kakve kritike, jer tako sigurno nećete rešiti dilemu koja se isprečila pred vašim detetom. Pokušajte da shvatite njegove stavove i nikad ih ne potcenjujte. Potpuno suprotan efekat dobićete ako mu tek tako kažete: „Još si mlad i ne znaš…“, ili „Kada sam ja bio u tvojim godinama…“ Ako se tako budete postavili, vaše dete će sigurno zaključiti da ga ipak nećete razumeti i prećutaće vam mnogo toga, a prećutkivanje otvara vrata mnogim problemima.
Ukoliko vaš tinejdžer napravi neku glupost, ne morate odmah da vičete na njega i da ga kažnjavate. Dozvolite mu da vam da neko objašnjenje i da iznese svoje razloge zbog kojih je tako postupio. Batine svakako nisu rešenje bilo kakvog problema, posebno ne u tom uzrastu. Ako baš želite da ga kaznite, možete mu uskratiti izlaske na neko vreme ili mu zabraniti da provodi vreme igrajući igrice na kompjuteru.
Izbegavajte da svog tinejdžera motivišete novcem. U vaspitanju dece najvažnije je da ih naučite da u životu uvek imaju ciljeve i da se bore zbog njih, a ne zbog toga što ćete mu vi kupiti patike, trenerku, bicikl ili mu dati veći džeparac.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

komunikacijaproblempubertetrazgovortinejdzeri
Komentari (0)
Dodaj komentar