Lepe žene opasne po zdravlje muškaraca – ali stvarno!

Naučno objašnjena činjenica istraživanja Univerziteta u Valensiji navodi da je samo pet minuta u društvu lepe žene kod muškaraca povećalo nivo kortizola i hormona stresa.

Navodno je taj efekat bio pojačan ukoliko se u društvu muškarca nalazila žena koja je bila “van njihove lige”.

Istraživači su ispitali 84 studenta tako što su, pojedinačno i u odvojenim sobama, rešavali sudoku zagonetku. Dve nepoznate osobe, jedan muškarac i jedna fizički privlačna žena, takođe su bile u sobi.

U trenutku kad bi ženska osoba napustila sobu, a dva muškarca ostala da sede zajedno, nivo hormona stresa kod ispitanika nije porastao. Međutim, kad bi ispitanik u sobi ostao samo sa ženom, njegov nivo kortizola bi porastao.

– U ovoj studiji smo krenuli od pretpostavke da većina muškarca, u društvu lepe žene, ima osećaj kao da je to idealna prilika za udvaranje. I dok će neki muškarci izbegavati lepe žene vodeći se uverenjem kako su one ‘izvan njihove lige’, većina muškaraca će zapravo imati određenu hormonsku reakciju –  objašnjava se u studiji.

Studija je pokazala da se nivo kortizola kod muškaraca povećava nakon samo pet minuta kratkog socijalnog kontakta sa mladom, privlačnom ženom.

Kortizol u malim dozama može imati pozitivan efekt ali hronično povišen kortizol pogoršava određena zdravstvena stanja, kao što su srčane bolesti, dijabetes, hipertenzija i impotencija, prenose mediji

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kortizolmuskarcizdravlje
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Adolf

    Lepo je to videti, još lepše posedovati makar na kraće vreme, ali se nervirati i nepotrebno uzbuđivati oko toga, nema za to potrebe.Uz to, ako je ženi lepota jedini atribut, što je danas čest slučaj, nema ni traga stresu.Bar kod normalnih muškaraca koji se ne pale bez potrebe na svakakve lujke.