Ljubav u braku (2)

Mnogi parovi čiji su brakovi u krizi pitaju se šta je to što im nedostaje da bi njihova veza bila stabilna. U svakom slučaju, bez obzira na sporedne probleme, osnovni nedostatak uvek je nedostatak komunikacije između partnera. Mnogi brakovi su propali zbog neprestanog gunđanja, otvorene ili prikrivene podlosti. Zato bračni partneri nikada ne smeju da zaborave da razgovaraju; za to uvek moraju da nađu dovoljno snage i vremena.
Često se dešava da se partneri razilaze zato što se ne vode samo osećanjima već i računicom. Baš iz tog razloga danas se sve češće potpisuju predbračni ugovori, do te mere da su postali skoro sasvim normalna stvar. Tako se otklanjaju barijere za razvod. Zajednička imovina uvek povećava izglede za razlaz. Da biste videli kako ćete funkcionisati u braku, potrebno je da pre izgovaranja sudbonosnog "da" testirate svoju ljubav.
Zajednički život pre braka znatno povećava šansu za uspešan brak, ali od presudnog značaja je i to koliko dugo su partneri živeli zajedno pre nego što su se odlučili na sudbonosni korak. Tek posle probnog perioda od najmanje tri godine smanjuje se verovatnoća da će kasnije doći do razvoda. U prvim godinama zajedničkog života seksualna komponenta veze je toliko jaka da preovlađuje u odnosu na međusobne razlike. Tek kada strast počne da slabi, a iskustvo pokazuje da se to pre ili kasnije dešava kod svakog para, partneri počinju realnije da sagledavaju jedno drugo. Zbog toga parovi koji su uplovili u bračne vode u tridesetim godinama imaju više šanse da opstanu nego oni koji su zajedničku budućnost započeli u ranim dvadesetim.
Naravno, i zajednička deca umanjuju rizik od razvoda, i to znatno. Sredina u kojoj započinjete svoj bračni život takođe nije bez uticaja – oni koji žive u gradu podložniji su razvodu, za razliku od parova koji žive u manjim sredinama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

brakljubavrazvodsklad
Komentari (0)
Dodaj komentar