Ljubljenje

Čitav svet se ljubi: mladi parovi u parku, političari, državnici… Smatra se da za ljubljenje ne treba mnogo pameti. Međutim, činjenica da se izučavanjem i proučavanjem poljupca bave mnogi naučnici ipak govori da nije sve baš tako.

U naučnim krugovima dominira teza da poljubac potiče iz davnih vremena kada su naši prapreci lizali jedni drugima lica i telo kako bi zadovoljili svoju potrebu za solju. Ta navika je s vremenom postala znak zrelih uzajamnih odnosa, zasnovanih na poverenju i duhovnoj bliskosti. Međutim, to nije jedini podatak koji su naučnici podelili sa čovečanstvom a koji ima veze s tajnama poljupca.

Zna se još i to da se prilikom francuskog poljupca aktivira 30 mišića, od čega je 12 zaduženo za pokretanje usta, a 11 za pokretanje jezika. Opšti je i podatak da gotovo čitava populacija na Zemlji isproba poljubac dve do tri godine pre prvog stupanja u seksualne odnose, a ženama poljubac postaje toliko važan da su mnoge od njih spremne da napuste muškarca ukoliko ne ume da se dobro ljubi. Najduži poljubac koji je unet u Ginisovu knjigu rekorda trajao je 17 dana i još nekih deset i po sati, a pobednici su otpremljeni u bolnicu zbog iscrpljenosti. Inače, po izlaski iz bolnice – raskinuli su svoju vezu.

Muškarci nisu ljubitelji nakarminisanih usana; prvo, zato što usne bez karmina ne ostavljaju tragove, a drugo – zato što su prirodnije. Neznatan je broj onih, mada ne i nevažan, koji smatraju da devojčine usne treba da budu meke, napućene i pomalo vlažne – poput onih koje reklamira Pamela Anderson. Žena sa kojom je pri poslednjem anketiranju želeo da se ljubi najveći broj muškaraca jeste Monika Beluči. Za najbolji filmski poljubac smatra se onaj koji su još davne 1939. godine obavili Vivijen Li i Klerk Gebl u filmu „Prohujalo s vihorom“. Iako su se naši preci ljubili još u praistoriji, trebalo im je mnogo vremena da to i priznaju. To se dogodilo otprilike tek u 16. veku. Ni muškarci ni žene nisu ljubitelji neprijatnih iznenađenja u vidu ugriza za usne. Ipak, svi muškarci se slažu sa tim da je najgore kad se mora poljubiti žena koja im se ne dopada.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar