Mačo s noćnom kremom (2)

Danas se zbunjeni svet pita dokle će nas odvesti metroseksualci – muškarci koji vole da se depiliraju. Kao vođa ekipe depiliranih veoma se brzo istakao besprekorni Dejvid Bekam. Kombinacija savršenog izgleda i atletske građe, uspeh na fudbalskom terenu i ekstremno skup stil života učinili su ga simbolom. Fenomenom Bekam, pored zaludnog sveta, žute štampe, medija i izdavača, u jeku metroseksualizma bavili su se i sociolozi, pokušavajući da odgonetnu tajnu njegove planetarne popularnosti. Bilo je i onih koji nisu propustili priliku da ga proglase marketinškim projektom u koji su svoje prste umešale modna i kozmetička industrija.

Novi, metroseksualni tip muškarca pokazuje nežnu, senzitivnu prirodu. On je strejt, obrazovan, urbani dasa, koji, za razliku od retroseksualaca, ima detaljan raspored nedeljnog manikira, a police u kupatilu su mu prepune najskupljih kremica i mirišljavih mleka za negu tela. Stilom života suprotstavlja se stegama i pomera tradicionalne, konzervativne granice muške uloge. On je tek nešto malo ženstveniji od svoga oca. To što se blago šminka (korekcija zarad sakrivanja bora ili bubuljica) i stavlja pakovanje na svoju farbanu kosu ne znači da se oseća manje muževnim i da pati dok u kuhinji sprema vegetarijansku pastu. Metroseksualcima potpomaže modna industrija. Nose firmiranu garderobu, decentan nakit i preklopne mobilne. Ako su tetovirani – tetovaže im podsećaju na Bekamove. Ne štede ni na donjem vešu: gaćice su im od satena, s čipkanim detaljima ako treba, bokserice uvek imaju neke simbolične printove, a tange su im idealne, naročito za odlazak na fitnes.

Da li se onda na planetarnom nivou pojavio sukob između antičkog Davida i savremenog Dejvida? Ili su metroseksualci samo prolazna faza, koja će nestati onog trenutka kada modno-kozmetička industrija bude popustila s tempom koji diktira u poslednjih nekoliko godina?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar