Malje na grudima – pro et contra

Okolnosti u kojima živimo, promene vrednosnog sistema, ženska emancipacija i nova konstelacija odnosa među polovima uneli su veliku pometnju u poimanje ženske i muške lepote, u modne trendove i životne stavove, a nekadašnja kruta shvatanja zamenjena su gotovo potpunim liberalizmom i relativizacijom ranije polarizovanih svetova muškaraca i žena.

Pored krupnih stvari (žene u muškim uniformama, muškarci u suknjama) i mnogi detalji jasno govore o tome, a jedan od najboljih pokazatelja svakako je i odnos prema maljavosti muškaraca. Nekadašnji simbol muževnosti (a shodno tome i – plodnosti), malje na grudima ili, ne daj Bože, na ramenima i leđima, danas se doživljavaju kao sramotni prežitak pećinskog stadijuma ljudskog razvoja i nešto čega se treba stideti.

Novi trend stigao je, naravno, sa modnih pista i holivudskih bulevara – muške grudi su i dalje mišićave kakve su uvek i bile, ali više ne i dlakave, već, nasuprot tome – glatke. Pogledajte bilo kog popularnijeg američkog glumca mlađe generacije ili manekene sa fashion weekova širom sveta.

Naravno, i ranije su postojali muškarci bez malja na grudima i, shodno tome, žene kojima su se takvi muškarci dopadali. Usled toga, mnogi muškarci su i ranije depilirali ili brijali svoje grudi, ali su to činili u potaji, pomoću preparata (voskovi, kreme) koje bi krišom uzimali od svojih majki, sestara ili devojaka. Danas, međutim, oni bez ustezanja posećuju kozmetičke salone ili čak i sami kupuju sredstva za depilaciju.

Federiko Fantoni, trener u jednom milanskom fitnes centru, kaže: “Malje danas ne uklanjaju još jedino oni koji žele da sakriju nerazvijen grudni koš”, objašnjavajući kako se maljave muške grudi danas u teretanama i gimnastičkim salama smatraju gotovo nepoželjnim. O sebi kaže kako redovno koristi kremu za depilaciju: “Depiliram se jednom nedeljno. Postupak traje 20 minuta, a krema košta oko četiri evra i traje oko mesec dana.”

Ipak, većina momaka se odlučuje za brijanje ili uklanjanje “odvratnih dlaka” laserom, dok se samo mali broj njih depilira koristeći vosak.

Prema istraživanjima, muškarci koji se depiliraju obično su mladi i samozaljubljeni, ali je interesantno da socijalni sloj kojem pripadaju nema mnogo veze sa tim da li se depiliraju ili ne – tome su podjednako skloni i bogati i siromašni.

Italijanski fudbalski reprezentativac Fabio Kanavaro, proglašen najseksepilnijim učesnikom Svetskog prvenstva u Francuskoj (1998), kaže kako problem malja rešava jednom mesečno i to brijanjem: “Brijem noge, jer tako olakšavam posao maseru. Takođe brijem i malje ispod pazuha – iz higijenskih razloga, a i zato što se tako osećam prijatnije.” On dodaje: “Čak i kad se ne bih bavio sportom, svakako bih se depilirao. Mislim da razvijeni i zategnuti mišići mnogo lepše izgledaju kada je koža glatka.”

Sa druge strane, ima i onih koji su rešili da, u poplavi novog trenda, svoj “nedostatak” pretvore u prednost i profitiraju iz toga. Jedan od njih je maneken Majkl Fišnaler, koji s ponosom otkriva svoje maljave grudi i kaže: “Moji poslodavci su veoma svesni toga da mnoge žene ipak imaju konzervativniji ukus i da se mnogima diže kosa na glavi i od same pomisli na muške grudi koje se ne razlikuju od dečje guze.”

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar