Mladić ili muškarac

Da li ste vi još uvek mladić ili ste već postali muškarac? Nemojte biti u zabludi vođeni mišlju da fizičke promene vašeg tela, recimo brada na licu, podrazumevaju da više niste u dečačkom dobu. Koja je to osnovna promena ili razlika koja daje do znanja da više niste klinac koji živi samo za danas. Zrelost. Ali šta to znači, na šta se odnosi?

Zreo ne znači biti stalno ozbiljan, tmuran, zamišljen ili misteriozan. To je tek odlika nekog tinejdžera koji želi da skrene pažnju na sebe takvim ponašanjem. Alkohol, cigarete, zamena noći za dan, da li sve to nestaje ili se samo menja ugao posmatranja? Od svakoga ponaosob zavisi promena, u kom smislu je, u koje vreme, i na koji način, ispoljena. Ne možete tek odlučiti da budete zreli, i toliko. Zrelost se dobija iz više aspekata i uzroka i posledica…

„Lako je nekima da budu zreli ako pored sebe imaju ključ od besnih kola, stan u gradu i posao koji je odlično plaćen“, neki bi rekli. Zrelost nema veze sa materijalnim mogućnostima mladog čoveka, mada mu u nekim stvarima pomažu. U čemu se onda ogleda?

U odgovornosti za svoje postupke, ponašanju i samoj priči. Odabir rečenica i samim tim menjanje njihovog smisla, govori da je ta osoba ozbiljnija i da je „odrasla“. Stavljanjem samoga sebe ponekad u drugi plan, odlika je onih koji počinju život da gledaju iz šireg plana i kojima svaka rečenica ne počinje sa „Ja hoću ovako…“, „Ja želim ono…“.

Pravi muškarac je nesebičan, darežljiv, brižan i ima čvrste stavove – ne menja se kako vetar duva, što ne znači da ne dopunjuje i menja svoje stavove razmišljanjem i iskustvom.

Ne možete odvojiti reči od dela. Možete napamet naučiti nekoliko izraza da biste zadivili neku osobu pored vas, ali će vaše ponašanje ubrzo pokazati da ste sve to odglumili, da to niste vi sami. Ne žurite i ponašajte se onako kako se osećate. Biće vremena za odrastanje, za ulogu oca, supruga i odgovorne osobe i na poslu.

Nekada će se „sazrevanje“ dogoditi preko noći, nekada toga nećete biti ni svesni, a ponekad će se sticajem raznih okolnosti to desiti prerano. Ne mislite mnogo o tome. Nije loše ni biti veliko dete (radi dobijanja granica neke normale, ponekad se uporedite sa svojim prijateljima) i proživeti život sa glavom u oblacima, ali sa nogama na čvrstom tlu. To bi možda bilo idealno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar