Muška muka broj 2

Na listi neprijatnih stvari koje mogu da nam se dogode u najnezgodnijim trenucima veoma visoko su kotirani i gasovi. Ima i gorih termina za ovu muku, ali zadržimo se na ovom umerenom, koji stalno održava svoje visoko mesto na lestvici blama (a ponekad i zdravstvenih problema). Nedavno je u dnevnoj štampi objavljeno da kod prosečnog muškarca broj ispuštenih gasova tokom jednog dana varira od 10 do 14. Kako je istraživanje obavljeno – nije naznačeno. A kako se boriti protiv ove muke? Ni to nije rečeno.
Uz malo istraživanja nije previše teško pokupiti osnovne podatke. Dakle, ono što tera naše debelo crevo da se oglasi (i to ponekad baš kad ne treba) u najvećem broju slučajeva jeste hrana. Međutim, to ne znači da onaj ko se nezdravo hrani (recimo, brzom hranom) ima veću šansu da se izblamira u društvu. Naprotiv, namirnice kao što su pasulj, prokelj, luk, celer, šargarepe, suvo grožđe, banane i slično mogu da se svrstaju u prvu grupu uzročnika. Što se tiče neprijatnog mirisa, tu postoji i neprijatna dilema: ako ste se ikada pitali zbog čega miris i intenzitet vaših izduvnih gasova varira, odgovor treba potražiti u sumporu. Istu muku kao i mi imaju i dame, ali je naš miris sigurno gori.
Dobro, šalu na stranu, šta činiti? Ono što se svuda nalazi kao prva preporuka jeste to da bi valjalo pokušati s jednonedeljnom ishranom bez gasova. Toliko je, izgleda, vremena potrebno za olakšanje od nadutog životnog stila. Jednostavno se potrudite da izbegavate navedene namirnice i konsumirajte ribu, jaja, pirinač, paradajz, zelenu salatu, višnje… Krajem nedelje počnite da uvodite problematične namirnice jednu po jednu, a zatim na osnovu ostvarenih rezultata kontrolišite svoju ishranu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

gasovimuškaracproblem
Komentari (0)
Dodaj komentar