Muškarci su duhovitiji od žena, tvrde naučnici

Muškarci su duhovitiji od žena, tvrdi grupa naučnika.

Oni su upoređivali rezultate različitih studija tokom kojih je od ljudi traženo da ocene duhovitost šala. Ispitanici nisu znali kog pola su osobe čiji humor su ocenjivali.

Istraživači su otkrili da su muškarci 63 odsto duhovitiji od žena.

U istraživanju su učestvovali obični ljudi, a ne profesionalni komičari, ali Marina Baj, komičarka dueta Siblings, kaže da joj studija deluje „nepotrebno“.

„To je poslednja stvar koju želite da uradite komičarkama“, rekla je ona za BBC Radio 1.

Ona brine da bi rezultati mogli da odvrate žene od želje da postanu komičarke.

„Želite da se i najgori i najbolji komičari oprobaju, jer nikada ne znate. Ova studija će ih potpuno obeshrabriti.

„Zaista mislim da je ovo istraživanje nepotrebno. Mogli su da urade nešto korisno“, kaže Baj.

Istraživači sa Univerziteta Aberistvit i Univerziteta Severne Karoline analizirali su 28 studija koje su pokušavale da rangiraju humor 5.000 osoba.

Ideja je bila da utvrde da li je tačan stereotip da su muškarci duhovitiji od žena.

„Ovaj stereotip dele i muškarci i žene, ali samo zato što postoji, ne znači i da je istinit“, piše vodeći istraživač doktor Gil Gringros u tekstu objavljenom u časopisu Psihološki radovi danas (Writing in Psychology Today).

U mnogim studijama koje su izučavali, istraživači su od učesnika tražili da napišu duhovitu rečenicu koja će pratiti crtani film, a zatim su nezavisne sudije ocenile njihovu duhovitost, ne znajući da li je autor muškarac ili žena.

Doktor Gringros je rekao da su rezultati pokazali da „u proseku izgleda da muškarci imaju veću sposobnost da budu duhoviti od žena“.

„Da pojasnim, nije poenta u tome da žene nisu duhovite. Očito postoje neki vrlo duhoviti stend ap komičari, a znam i mnoge žene komičarke, neke lično.

„Na primer, Sara Paskou je sjajna komičarka i verovatno je duhovitija od 99 odsto muškaraca na svetu, samo smatramo da postoji razlika u proseku“, dodaje Gringros za Radio 1 Njuzbit.

Dodao je da žene obično traže smisao za humor kod partnera jer je „usko povezan sa inteligencijom“.

„Muškarci, s druge strane, više vole žene koje se smeju njihovim šalama.

„To znači da su muškarci, tokom naše evolucije, verovatno morali više da se nadmeću sa drugim muškarcima kako bi impresionirali žene smislom za humor.“

Madi Baj i njena sestra Marina nastupaju zajedno kao duo Siblings. Baj kaže da studiju smatra „frustrirajućom, ali i smešnom“.

„Od kada smo u svetu komedije, mislim da tokom poslednje tri godine nismo gostovale nigde gde nisu jednako učestvovale žene i muškarci.

„Postoji toliko neverovatnih komičara među muškarcima i ženama. Ne znam zašto pokušavaju da naprave naučnu činjenicu od toga da žene nisu duhovite.“

Madi kaže da su komičarke „bolje nego ranije“, ali da je to i dalje „svet muškaraca“.

Seća se kako su na festivalu Edinburg Frindž delile letke za nastup i srele par. Devojka je rekla da nastup baš zvuči dobro, ali je momak odgovorio da „misli da žene nisu duhovite“.

„Stereotip postoji, ali naš način da se nosimo sa njim je da budemo duhovite.“

(BBC na srpskom)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

duhovitostmuskarcizene
Komentari (0)
Dodaj komentar