Najmanja sportska lopta

Moglo bi se reći da je od svih ljudskih izuma lopta pružila najveće zadovoljstvo čoveku. Uporedo s pojavom različitih lopti, pojavile su se i različite igre. Tako je i najmanja sportska lopta, to jest loptica, dobila svoj sport. Ona se koristi u „sportu otmenih i bogatih“, poznatijem pod imenom – golf.

Specifičnost golfa kao sporta ogleda se u tome što teren na kom se igra nema jasno određene granice. Stvoren je od poljana, livada, šuma, peščanih dina i jezera. Tereni se prostiru na nekoliko hiljada hektara, moraju biti savršeno uređeni i zahtevaju stalno održavanje.

Golf je verovatno jedini sport u kom nema jurnjave, znojenja niti stresa. Ono što ga razlikuje od ostalih sportova jeste neograničeno vreme za igru. Iako je suština u tome da se „loptica ubaci u rupicu“, poenta je da se to uradi sa što manje udaraca.

Dok su prvi igrači golfa zaista bili iz krugova otmenijih i bogatih, popularizacija ovog sporta dovela je i do njegove populizacije. S vremenom se svet golfa promenio iz osnova, i to u onom trenutku kada je dobio jednu važnu komponentu koja mu je nedostajala pre toga – široku popularnost.

Jedan od najznačajnijih revolucionara kada je golf u pitanju jeste Eldrik Tajger, koji je svojom iznenadnom pojavom za samo nekoliko meseci okrenuo svet golfa naopačke. Nagli skok popularnosti ovog tamnoputog igrača omogućio je deci iz siromašnijih krajeva da i sebe vide u sportu bogatih.

Uprkos verovanju da je golf sport koji je toliko lagan i opušten da nema potrebe za nekom naročitom fizičkom spremnošću, postoji jedna druga sportska komponenta čije je prisustvo obavezno. Duge i lagane šetnje dovode do dehidracije, što neminovno utiče na koncentraciju, a onaj ko nije mentalno jak – nema šta da traži ni u jednom sportu, pa ni u golfu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar