Najsrećniji dan (1)

Jedan od ironičnih aspekata fenomena koji se tiče rođendana jeste taj što tog dana primamo čestitke i vrlo često organizujemo rođendansku proslavu, a upravo tog dana se broj svećica na rođendanskoj torti uvećava za jedan i postajemo celih 365 dana stariji.
U eri opsednutosti mladošću, prosto je nejasno zašto se rođendani uopšte slave. Valjda nas u vrtlogu slavljeničkog pijanstva raduje što ćemo se sutra ujutru probuditi s nekim smešnim osećanjem zrelosti, odraslosti i važnosti. Druga ironična stavka koja se tiče rođendana jeste što te proslave uvek manje-više liče jedna na drugu, kao i rođendanske čestitke koje primamo od najbližih.
Slično je i s poklonima. Kada ste se poslednji put baš iskreno iznenadili zbog nekog rođendanskog poklona? Istina, poklonu se u zube ne gleda, važna je pažnja, naravno, ali korpus rođendanskih poklona vrti se u krugu kozmetika za muškarce, laki odevni predmeti, literatura ili filmovi.
Dakle, kako se formira naš odnos prema rođendanu i rođendanskim slavljima? Zašto ih volimo? Zbog čega ih ne volimo? Opsesija starenjem može da se opiše i kao prozaična, ali ona postoji samo kod onih koji "kriju" godine. Ruku na srce, ne bi svu krivicu trebalo svaljivati na rođendan. On čeka da bude proslavljen, nabijen šalama i prepunjen konvencionalnim lepim željama. Čak i ako ga ne proslavimo, on se neće ljutiti. Rođendani su kao neko nužno zlo, oni su jednostavno tu, hteli mi to da obeležimo i obelodanimo ili ne.
U krajnjem slučaju, rođendane volimo zbog svoje iskonske želje za pažnjom. Svako ponekad voli da bude centar sveta. Volimo ih i zbog toga što će nam se tog dana svi osmehivati i nekako posebno gledati na nas. Nijednog trenutka nećemo biti sami, poješćemo parče ukusne torte, dobićemo poruke, telefoni (mobilni i fiksni) usijaće od zvonjenja. Posle toga sledi i otvaranje poklona, a to je disciplina koja nam je svima draga još od malih nogu. Divni su oni koji su kupljeni s posebnom inventivnošću, a slatki su nam i oni koji su kupljeni tek zato što je to red. U krajnjoj liniji, pokloni nisu poenta rođendana, već samo jedna od njegovih lepih strana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

euforijamuškaracproslavarodjendan
Komentari (0)
Dodaj komentar